Οργάνωση

Albanian Bulgarian English French German Italian Japanese Russian Spanish Ukrainian
Τελευταία Ενημέρωση
30-06-2021 10:29

   

    ? Το Σχολείο:  timoni

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

ossf


Designed by:
kou_vas kou_vas under danemm ordering

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT): «ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ, ΔΙΚΑ ΜΑΣ Ή ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΛΟΥ; ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ» (Α' ΤΑΞΗ, Α&Β' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ, 2012-13) Εκτύπωση
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΕΡEΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ (PROJECTS) & ΑΛΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Συντάχθηκε απο τον/την Ομάδα του Project   
Τρίτη, 14 Μάιος 2013 20:31

Η γραπτή εργασία

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ  (PROJECT):

«ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ, ΔΙΚΑ ΜΑΣ  Ή ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΛΟΥ;

ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ»

 marmara

 Οι μαθητές που συμμετείχαν στην Ερευνητική Εργασία:

Αποκατανίδου Ευθυμία

Αργυρέλης Θεόδωρος

Βασίλειος Βαφειάδης

Βογιατζή Αικατερίνη

Δερμιτζόγλου Ελισάβετ

Δημητριάδου Νικολέτα

Ελευθεριάδης Γεώργιος

Ηγεμών Στυλιανός

Ηλιάδης Ελευθέριος

Καγιόγλου Νικολέτα

Λιόγκα Δήμητρα

Μαρκιανίδης Γεράσιμος

Μαυρόπουλος Αργύριος

Μπασδάνης Χρήστος

Νικολάου Κωνσταντίνος

Νικόλλα Μαρινέλλα

Ξενίδης Αλέξανδρος

Παπαθεμιστοκλέους Χριστίνα

 

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Αμοιρίδου Αναστασία ? Αγγλικών ΠΕ06

                                          Μουρατίδου Χριστίνα ? Φιλόλογος ΠΕ02


 

Παρουσίαση
 

Περίληψη

 Ο Παρθενώνας θεωρείται από πολλούς ως η ύψιστη δημιουργία μέτρου και κάλλους. Την εποχή του λόρδου Έλγιν   κάθε τι ελληνικό είχε γίνει μόδα στη Βρετανία. Η εκτίμηση του Έλγιν για την ελληνική τέχνη και την αρχιτεκτονική μαζί με την επιθυμία του να γίνει ζηλευτός από τους συμπατριώτες του, τον παρακίνησε να προσλάβει έναν αρχιτέκτονα που είχε σπουδάσει την ελληνική τεχνοτροπία για να χτίσει  το νέο του σπίτι το Μπρούμχολ με κλασσικό ελληνικό ύφος.

    Όταν λοιπόν διορίστηκε πρέσβης της Βρετανίας στην Οθωμανική αυτοκρατορία εκμεταλλεύτηκε  τις σχέσεις του με την Πύλη και κατάφερε να αποσπάσει ένα φιρμάνι που του έδινε την άδεια, αρχικά, να σχεδιάσει τα μνημεία στην Ακρόπολη και να λάβει εκμαγεία για τη διακόσμηση της έπαυλής του στη Σκωτία.

    Τα διεθνή πολιτικά γεγονότα ωστόσο οδήγησαν την Τουρκία σε συμμαχία με τη Μεγάλη Βρετανία εναντίον της Γαλλίας. Ο Έλγιν  άδραξε την ευκαιρία για να αποκτήσει μια τεράστια συλλογή από αρχαιότητες κυρίως από την Ακρόπολη των Αθηνών.

    Με δωροδοκίες, άφθονα δώρα και πάντα χρησιμοποιώντας την επιρροή του στο Σουλτάνο κατάφερε το 1801 να αποσπάσει ένα έγγραφο που διέταζε τις αρχές των Αθηνών να μην εμποδίσουν τα συνεργεία του να αφαιρέσουν τα τμήματα του γλυπτού διάκοσμου του Παρθενώνα που είχαν επιλέξει. Ακολούθησε μια φοβερή επίθεση από το 1801 έως το 1804 σ? όλα τα μνημεία της Ακρόπολης. Τα γλυπτά  απομακρύνθηκαν από την Ακρόπολη και φορτώθηκαν στο πλοίο Μέντωρ για να μεταφερθούν στη Βρετανία.

  Ωστόσο το πλοίο Μέντωρ βυθίστηκε κοντά στα Κύθηρα λόγω θαλασσοταραχής. Τα κιβώτια με τα γλυπτά του Παρθενώνα παρέμειναν στο βυθό για τρία χρόνια προτού τα ανασύρουν δύτες.

   Τελικά τον Ιανουάριο του 1804 έφτασαν στο Λονδίνο τα πρώτα 66 κιβώτια. Τοποθετήθηκαν στην υγρή και βρώμικη αποθήκη στην οικία του Έλγιν όσο εκείνος προσπαθούσε να βρει αγοραστή.   Το 1815 τα Μάρμαρα βρίσκονταν ακόμα στην αποθήκη σαπίζοντας λόγω της καταστροφικής υγρασίας.

    Ο Έλγιν είχε χάσει την περιουσία του εξαιτίας των τεράστιων ποσών που δαπάνησε για τα συνεργεία του, τη δωροδοκία των Τούρκων αξιωματούχων και τη μεταφορά των γλυπτών.

    Μετά από την υποθήκευση της συλλογής του από το Βρετανικό κράτος, αναγκάστηκε να πουλήσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στη Βρετανική κυβέρνηση η οποία και τα μετάφερε το 1816 στο Βρετανικό Μουσείο όπου βρίσκονται μέχρι και σήμερα.

    Τα Μάρμαρα υπέστησαν ανεπανόρθωτες  φθορές και μέσα στο Βρετανικό Μουσείο κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης τους όπου χρησιμοποιήθηκαν μεταλλικές βούρτσες για να αφαιρεθεί το καφέ χρώμα των Μαρμάρων που θεωρήθηκε «βρωμιά» η οποία έπρεπε να καθαριστεί.

   Διάφορες  προσωπικότητες του πολιτικού και καλλιτεχνικού κόσμου αλλά και σύλλογοι από όλο τον κόσμο έχουν κινητοποιηθεί για την επιστροφή των Μαρμάρων στην πατρίδα τους . Οι προσπάθειες συνεχίζονται ακόμη ?





scroll back to top
Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 26 Μάιος 2013 10:21
 
?? Επιστροφή


Writing