Οργάνωση

Albanian Bulgarian English French German Italian Japanese Russian Spanish Ukrainian
Τελευταία Ενημέρωση
30-06-2021 10:29

   

    ? Το Σχολείο:  timoni

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

ossf


Designed by:
kou_vas kou_vas under danemm ordering

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ: ΑΞΙΕΣ Εκτύπωση
Εκπαιδευτικό Υλικό - Θεωρητικές-Κοινωνικές-Οικονομικές επιστήμες (Γ')
Συντάχθηκε απο τον/την Μαντατζή Στέλλα   
Τρίτη, 26 Μάρτιος 2013 19:35

Αξίες: γενικές αρχές, ιδέες της πλειονότητας των μελών μιας κοινωνίας για το καλό και το κακό, το δίκαιο και το άδικο, το ωραίο και το άσχημο. Οι αξίες είναι δημιουργήματα της κοινωνίας, υπάρχουν ανεξάρτητα από τα άτομα. Η ελευθερία,  η δημοκρατία, η αυτοθυσία, η κοινωνική άνοδος αποτελούν μερικά παραδείγματα αξιών που καθοδηγούν και προσανατολίζουν  ατομικές και κοινωνικές συμπεριφορές.

 

1
Η Ελευθερία οδηγεί το Λαό
(γαλλ. La libert? guidant le peuple)
είναι πίνακας του Γάλλου ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά εμπνευσμένο από την Γαλλική επανάσταση


Πως μπορούμε να γνωρίσουμε τις κοινωνικές αξίες μιας κοινωνίας, κοινωνικής ομάδας, ή ενός ατόμου;

 


2



α) Παρακολουθώντας τον τρόπο με το οποίο κατανέμουν  τον ελεύθερο χρόνο τους (ο προσωπικός μας χρόνος εκτός εργασίας, ο οποίος συνήθως αφιερώνεται σε ευχάριστες ασχολίες)

 




 

π.χ ταβέρνα  

ή θέατρο



β) από τον τρόπο που διαθέτουν τα χρήματα τους

πχ. ρούχα


ή βιβλία

3 4

 


                  

γ) Από τις θυσίες που είναι διατεθειμένοι να κάνουν

πχ περικοπή κάποιων δαπανών για τις σπουδές των παιδιών.

 


δ) Από τα πολιτισμικά αγαθά που παράγονται στο πλαίσιο μιας κοινωνίας.

1. Ποίηση

2. Λογοτεχνία:

Η  Πάτρα έχει τα ΠΡΙΜΑΡΟΛΙΑ:
5

 Πριμαρόλι λεγόταν το πλοίο που φόρτωνε τον πρώτο καρπό της σταφιδικής σαιζόν για κάποιον από τους έξι - επτά λιμένες προορισμού. Tο πριμαρόλι του Λίβερπουλ, το πριμαρόλι του Λονδίνου... Tα φορτία αυτά έπιαναν τις καλύτερες τιμές επειδή, φθάνοντας, έβρισκαν την αγορά διψασμένη. O συναγωνισμός γινόταν στα πλαίσια που επέβαλλε ο σεβασμός για την ποιότητα του προϊόντος. Στην Πάτρα των σταφιδεμπόρων του 1890 εκτυλίσσεται το χειμαρρώδες μυθιστόρημα της Kακούρη, με φόντο τα τοπία, τα κτίρια και τις οικογένειες που χορεύουν και χρεωκοπούν, ενόσω η κρίση της σταφίδας έχει αρχίσει. Ταυτόχρονα το δικό τους ρόλο παίζουν και οι κεντρικές πολιτικές εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της Αθήνας. Είναι η εποχή που ο Χαρίλαος Τρικούπης ανεβοκατεβαίνει στην εξουσία με τη γνωστή κατάληξη στο δυστυχώς επτωχεύσαμε.


3. Λογοτεχνία στην τηλεόραση


4. Κινηματογράφος 


5. Αρχιτεκτονική

6
Burj Khalifa
Το Burj Khalifa σχίζει τον ουρανό με 828 μέτρα ύψος και είναι πλέον το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Ο γιγαντιαίος ουρανοξύστης βρίσκεται στο Dubai και για την κατασκευή του χρειάστηκαν πάνω από 12.000 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων. Περιλαμβάνει 30 χιλιάδες διαμερίσματα, 9 ξενοδοχεία, γραφεία, καταστήματα κ.ά



Πολιτισμός: το σύνολο  των τεχνικών και πνευματικών του επιτευγμάτων ανά την υφήλιο.

Ο πραγματικός πολιτισμός δεν είναι κάτι το υλικοτεχνικό αλλά είναι πρώτα απ όλα τρόπος σκέψης, ψυχισμός , τα πιστεύω, τα πρέπει, ο τρόπος συμπεριφοράς του ατόμου, η ευαισθησία του και ο σεβασμός που τρέφει για το περιβάλλον και για τον συνάνθρωπο. Είναι ακόμα οι ανώτερες αξίες που πιστεύει και τειρεί ενσυνείδητα όπως η αξιοκρατία, η αξιοπρέπεια η αίσθηση του ωραίου, η αλληλοβοήθεια, ο αλληλοσεβασμός και άλλα πολλά.

Απόρροια και αποτέλεσμα αυτής της πνευματικής και ψυχικής καλλιέργειας έχουμε την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του ατόμου, του συνόλου και την άνθιση των γραμμάτων και των τεχνών.

Αυτό είναι το πραγματικό νόημα του πολιτισμού.

 

scroll back to top
Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 26 Μάρτιος 2013 20:12
 
?? Επιστροφή


Writing