Οργάνωση

Albanian Bulgarian English French German Italian Japanese Russian Spanish Ukrainian
Τελευταία Ενημέρωση
30-06-2021 10:29

   

    ? Το Σχολείο:  timoni

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

ossf


Designed by:
kou_vas kou_vas under danemm ordering

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη Εκτύπωση
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΕΚΔΡΟΜΕΣ- ΕΚΠ/ΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
Συντάχθηκε απο τον/την Αδαμάκης Ελευθέριος   
Τρίτη, 12 Μάρτιος 2013 16:25

ekpoli




      

       Συνάντηση
        χορωδιών

             στο    

Ζωγράφειο Λύκειο
         της Πόλης







 



 

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τις 07 έως τις 10 Μαρτίου 2013 η τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή 58 μαθητών της Α? και Β? τάξης του 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας στην Κωνσταντινούπολη στα πλαίσια της Συνάντησης Χορωδιών στο Ζωγράφειο Λύκειο της Πόλης. Στη διάρκεια της εκπαιδευτικής αυτής εκδρομής οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά το βυζαντινό αλλά και το σύγχρονο πρόσωπο της Κωνσταντινούπολης μέσα από επιλεγμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις.

zo



Eντονότερη στιγμή όλης της εκδρομής κρίθηκε η συμμετοχή στη Συνάντηση Χορωδιών στο Ζωγράφειο Λύκειο. Το σχολείο μας συμμετείχε με 5 τραγούδια παρμένα από την ιστορία της Κωνσταντινούπολης και συγκίνησε τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι τίμησαν τους συμμετέχοντες μαθητές με το χειροκρότημά τους. 



 

 

      Η χορωδία μας τραγουδά στο Ζωγράφειο Λύκειο (video)

 

Ανάμεσα στα άλλα, οι μαθητές, επισκέφθηκαν το ανυπέρβλητο μνημείο-σύμβολο του Βυζαντίου, την Αγία Σοφία και το βυζαντινό ιππόδρομο όπου υπάρχουν η γερμανική κρήνη του Κάϊζερ, ο Αιγυπτιακός οβελίσκος, ο χάλκινος κίονας των Δελφών και  η στήλη του Πορφυρογέννητου. Ακόμα, επισκέφθηκαν το Μπλε Τζαμί με τους έξι μιναρέδες και τη Δεξαμενή του Ιουστινιανού.  

Βίωσαν την αγωνία των Βυζαντινών καθώς όρθιοι έψαλαν ύμνους στην Παναγία προκειμένου να τους σώσει από τους Αβάρους στη Μονή των Βλαχερνών, ήρθαν σε επαφή με τους θρύλους της  Άλωσης στη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής (Μπαλουκλί), όπου ζωντάνεψαν τα τηγανισμένα ψάρια του δύσπιστου μοναχού και βρίσκονται οι τάφοι των Πατριαρχών, συνάντησαν τον Παναγιότατο Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι.

Στη συνέχεια, περιπλανήθηκαν από θαλάσσης στα Πριγκηπόνησα με δύο στάσεις, στη Χάλκη, όπου βρίσκεται η περίφημη θεολογική σχολή και στην Πρίγκηπο, περιπλανήθηκαν στην Αιγυπτιακή Αγορά, η οποία υπάρχει εδώ από το 1660 και μπορεί κανείς να βρει όλων των ειδών τα μπαχάρια και περπάτησαν σε γειτονιές που μαρτυρούσαν έντονα το ελληνικό στοιχείο και συνειδητοποίησαν το «πάντρεμα» των δύο πολιτισμών, ελληνικού και τουρκικού. 

Είχαν επίσης την ευκαιρία να περπατήσουν στην Ιstiklal Caddesi με τα μοντέρνα μαγαζιά, τους κινηματογράφους και τα jazz bars, που είναι η εικόνα της Πόλης στον 21ο αιώνα και ξεκινάει από τη μοντέρνα και πολύβουη Πλατεία Taksim. Ιστορική, παραδοσιακή και ταυτόχρονα μοντέρνα η Πόλη! Άλλωστε, αυτό είναι που την κάνει γοητευτική: ο μοναδικός τρόπος που συνδυάζει τα ευρωπαϊκά με τα ασιατικά στοιχεία. Ατμοσφαιρική από τη μία, με ένα μυστηριώδες πέπλο ιστορίας, ακουσμάτων και γεύσεων, αλλά με σύγχρονο χαρακτήρα που εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς από την άλλη.

Φωτογραφίες και video από την εκδρομή:


Κλικ



Με πολλές βιωματικές εμπειρίες και συγκινήσεις στις ψυχικές αποσκευές τους επέστρεψαν οι μαθητές του σχολείου μας από την εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη. Η ιστορία, το πνεύμα του Βυζαντίου και της Ορθοδοξίας και η παράδοση του ελληνισμού της Πόλης καταστάλαξαν γόνιμα και ευεργετικά στις αναμνήσεις μαθητών και καθηγητών που είχαν τη μοναδική ευκαιρία να είναι εκεί, εκείνες τις τέσσερις γεμάτες ουσιαστική και απτή παιδεία μέρες.


scroll back to top
Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 05 Απρίλιος 2015 14:49
 
?? Επιστροφή


Writing