Οργάνωση

Albanian Bulgarian English French German Italian Japanese Russian Spanish Ukrainian
Τελευταία Ενημέρωση
30-06-2021 10:29

   

    ? Το Σχολείο:  timoni

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

ossf


Designed by:
kou_vas kou_vas under danemm ordering

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ: ΑΝΙΣΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ Εκτύπωση
Εκπαιδευτικό Υλικό - Θεωρητικές-Κοινωνικές-Οικονομικές επιστήμες (Α΄)
Συντάχθηκε απο τον/την Μαντατζή Στέλλα   
Κυριακή, 24 Φεβρουάριος 2013 22:52

ΑΝΙΣΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Η διανομή του εισοδήματος παρουσιάζει ανισότητες. Λίγα άτομα έχουν υψηλά εισοδήματα ενώ πολλά άτομα έχουν μικρά εισοδήματα. 

ΦΤΩΧΕΙΑ

1

 

 Στην καθημερινή ζωή η "φτώχεια" ορίζεται ως η αδυναμία απόκτησης ενός αξιοπρεπούς τρόπου ζωής. Φτώχεια δε σημαίνει μόνο να μην έχεις αρκετά χρήματα. Σημαίνει επίσης να μη μπορείς να καλέσεις φίλους στο σπίτι για φαγητό, να μην μπορείς να πας κινηματογράφο και να μην μπορείς να δώσεις στα παιδιά σου ένα βιβλίο ή ένα κουτί χρώματα. Με το να είσαι φτωχός αισθάνεσαι διαφορετικά και έξω από τα νερά σου στην κοινωνία που σε περιβάλλει. Επομένως η φτώχεια δεν είναι μόνο οικονομική, είναι και κοινωνική. Η φτώχεια ορίζεται σε σχέση με το μέσο  εισόδημα κάθε χώρας. Έτσι, το όριο της φτώχειας ορίζεται στο 60% του μέσου εισοδήματος. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι που έχουν εισόδημα λιγότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος της χώρας τους, κινδυνεύουν να ανήκουν στην κατηγορία των φτωχών ή και κοινωνικά αποκλεισμένων.

 



Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

3

  2 Το επίπεδο ζωής των φτωχών ανθρώπων διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό στην ΕΕ . Για παράδειγμα στην Ουγγαρία, στην Πολωνία και στη Σλοβακία οι άνθρωποι που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας επιβιώνουν με λιγότερα από 250? τον μήνα, ενώ στις Νορβηγικές χώρες, στην Ιρλανδία,   στο Λουξεμβούργο, στην Ολλανδία και στην Αγγλία, το όριο της φτώχειας ορίζεται περίπου στα 900?   το μήνα. Αν λάβουμε υπόψη τη διαφοροποίηση στο κόστος διαβίωσης (τιμές εκφρασμένες σε αγοραστική δύναμη), το μηνιαίο εισόδημα των ανθρώπων στα όρια της φτώχειας κυμαίνεται από 280? σε 947?. Επομένως, το επίπεδο ζωής των φτωχών είναι περίπου 3,4 φορές υψηλότερο στις πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με τις φτωχές. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι το όριο της φτώχειας σε κάθε χώρα (που ορίζεται στο 60% του μέσου εισοδήματος της χώρας) αντιπροσωπεύει το επίπεδο του εισοδήματος που θεωρείται απαραίτητο για μια αξιοπρεπή ζωή. Η Ευρώπη είναι μια από τις πιο ακμάζουσες 4 περιοχές στον κόσμο, ωστόσο η φτώχεια παραμένει ένα τεράστιο πρόβλημα καθώς επηρεάζει περίπου το 16% του πληθυσμού της. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι περίπου ένας στους έξι Ευρωπαίους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας! Περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι επιβιώνουν με λιγότερα από 5? την ημέρα, ενώ άλλοι τόσοι υποφέρουν από οικονομική στενότητα αδυνατώντας να πληρώσουν τα έξοδα για θέρμανση όλο το χρόνο ή να αντιμετωπίσουν έκτακτα έξοδα. Μερικές κοινωνικές ομάδες είναι περισσότερο ευάλωτες από κάποιες άλλες, όπως οι ρομά, τα παιδιά,  οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, οι άνεργοι, οι μετανάστες και οι μονογονεϊκές οικογένειες. Αυτή η κατάσταση έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης της ΕΕ. Άλλωστε η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν επιδρούν αρνητικά μόνο στην ευημερία των ατόμων και στη δυνατότητά τους να λάβουν μέρος στην κοινωνική ζωή, βλάπτουν και την οικονομική ανάπτυξη της κοινωνίας . Αυτή τη στιγμή 79 εκατομμύρια άνθρωποι εκ των οποίων 19 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν τη σκληρή πραγματικότητα της φτώχειας. Μερικοί από αυτούς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζεσταίνονται το χειμώνα ή να υποβάλλονται σε θεραπεία όταν ασθενούν. Άλλοι δεν μπορούν να πληρώσουν για τα σχολικά γεύματα των παιδιών τους, ενώ άλλοι δεν έχουν ούτε καν καταφύγιο να κοιμηθούν. Σε αντίθεση με μερικά μέρη του κόσμου, κανένας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πεθαίνει πλέον από ασιτία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει εξαφανιστεί η φτώχεια. Για τους πιο ευάλωτους ανθρώπους, οι προοπτικές είναι χειρότερες παρά ποτέ. Πάνω από  1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα. Το ένα τρίτο αυτών των ανθρώπων ζουν στην υποσαχάρια Αφρική ενώ τα υπόλοιπα δύο τρίτα κυρίως σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Η κατάταξη της φτώχειας δε μπορεί να αξιολογηθεί με γνώμονα τη δυτική πραγματικότητα. Για τις χώρες αυτές πιο αξιόπιστη μέθοδος για να οριστεί η φτώχεια είναι η ημερήσια κατανάλωση τροφών και όχι οι χρηματικές απολαβές.

 

ΑΙΤΙΕΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

5

 

 

 

 

Η ανεργία και τα χαμηλά εισοδήματα, η ανεπάρκεια των κοινωνικών βοηθημάτων-συντάξεων  καθώς και η έλλειψη γνώσεων, ικανοτήτων και εκπαίδευσης αλλά και  η καταγωγή από φτωχή οικογένεια,  η  κακή υγεία και η ανικανότητα, ο εθισμός σε ναρκωτικές ουσίες ή αλκοόλ, η ανυπαρξία βοήθειας από το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον είναι μερικές από τις αιτίες φτώχειας.

 






 

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

6Ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι συνέπεια της φτώχειας. Πολλοί  παράγοντες, όπως η έλλειψη στέγης, οι μειωμένες ικανότητες, η έλλειψη πρόσβασης στο σύστημα υγείας και σε άλλες ζωτικής σημασίας υπηρεσίες, η αδυναμία πρόσβασης στην αγορά εργασίας,  μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, μπορούν να εμποδίσουν τους πολίτες από το να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία και να τους θέσουν στο περιθώριο. Γενικότερα η φτώχεια θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού.  Έτσι η φτώχεια μεγιστοποιεί τα προβλήματα της κοινωνικής περιθωριοποίησης, εγκλωβίζοντας τους ανθρώπους σε ένα φαύλο κύκλο στέρησης . Άλλωστε η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν επιδρούν αρνητικά μόνο στην ευημερία των ατόμων και στη δυνατότητά τους να λάβουν μέρος στην κοινωνική ζωή, αλλά βλάπτουν και την οικονομική ανάπτυξη της κοινωνίας .

 

scroll back to top
Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 24 Φεβρουάριος 2013 23:04
 
?? Επιστροφή


Writing