Οργάνωση

Albanian Bulgarian English French German Italian Japanese Russian Spanish Ukrainian
Τελευταία Ενημέρωση
30-06-2021 10:29

   

    ? Το Σχολείο:  timoni

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

ossf


Designed by:
kou_vas kou_vas under danemm ordering

ΥΠΟΨΙΑ ΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ Εκτύπωση
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - Άρθρα Εκπαιδευτικών
Συντάχθηκε απο τον/την Αποστολίδης Πρόδρομος   
Πέμπτη, 31 Ιανουάριος 2013 15:28

ΥΠΟΨΙΑ ΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Αν και η καρδιά και ο νους είναι φτωχοί από αγάπη, καλοσύνη και σοφία, ας προσπαθήσουμε να τιμήσουμε τους Τρεις  Ιεράρχες: Βασίλειον τον Μέγα, Γρηγόριον τον Θεολόγον και Ιωάννην τον Χρυσόστομον, τους τρεις μεγίστους φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος. Εμείς,  μέσα  στην αδιάκοπη πάλη της καθημερινότητας, μέσα στην κατανάλωση των σχέσεων, στην πλήξη της διασκέδασης και στη μοναξιά του πλήθους, αλλά και στο σχολικό αγώνα της διδακτέας ύλης και την αγωνία της διδασκαλίας, νοσταλγούμε και αναζητούμε την τέλεια γνώση, την τέλεια αγάπη, την τέλεια ομορφιά και μπορούμε, αν λίγο το θελήσουμε, να δούμε με τα μάτια του σώματος και της καρδιάς μας, την τέλεια Γνώση, την τέλεια Ομορφιά, την τέλεια Σοφία  των Τριών Μεγάλων Εραστών της Αγίας Τριάδας.

Σήμερα, που ο πολιτισμός μας, περισσότερο από άλλοτε, μας οδήγησε σε μια παιδεία που εξαντλείται στην εκπαίδευση και την ειδίκευση, ανυποψίαστη για την φιλοκαλία του ήθους και την αξία του προσώπου, μια παιδεία που δεν δίνει νόημα  στη ζωή και την ύπαρξη, μια παιδεία που τελικά βασανίζει και τον μαθητή και τον δάσκαλο,  σήμερα που ο πολιτισμός μας, περισσότερο από άλλοτε, μας οδήγησε σε μια τεχνική ανάπτυξη που καταστρέφει, μολύνει, ασχημαίνει  τη φύση, τα νερά, τις τροφές, τις θάλασσες, τον ουρανό, τις πόλεις, σήμερα  που ο πολιτισμός μας περισσότερο από  άλλοτε στηρίζεται  δήθεν στην αγάπη του υλικού κόσμου, ενώ σε όλα τα επίπεδα αυξάνεται το κρυφό μίσος για τα υλικά όντα, σήμερα που, όσο ποτέ άλλοτε, αδιαφορούμε για τη γη, για τους αγέννητους και τους νεκρούς, οι Τρεις Ιεράρχες, το φως των ματιών και των καρδιών μας, αν θέλουμε, μπορούν οντολογικά, υπαρξιακά και αληθινά να μας εισάγουν στην όντως Αλήθεια, στην όντως Γνώση, στην όντως Χαρά, στην όντως Ζωή, στην όντως Καλοσύνη, στην όντως νίκη του θανάτου.

31

Σήμερα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης της πληροφορίας αλλά και του τρόμου, που η νεοελληνική αυτοσυνειδησία μετεωρίζεται ανάμεσα στην αρχαιοελληνική Ευρώπη του μύθου και στη σύγχρονη Ευρώπη της νομισματικής ένωσης, οι Τρεις Ιεράρχες, οι όντως Πατέρες μας, μας καλούν με γνήσια πατρική στοργή και αγάπη να επιστρέψουμε στις πηγές της Ρωμαίικης παράδοσής μας για να ξεδιψάσουμε κι? εμείς αλλά και ο κορεσμένος υλικά,         μά διψασμένος πνευματικά σύγχρονος κόσμος.

Σήμερα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας αλλά και της οικονομικής κρίσης, σήμερα που ο πολιτισμός μας, περισσότερο από άλλοτε, μας οδήγησε σε μια πολιτική που βασανίζει το λαό και τους άρχοντες, μια πολιτική που αγαπά τους αριθμούς και μισεί τα ανθρώπινα πρόσωπα, ο Μέγας Βασίλειος, ο Χρυσόστομος Ιωάννης, και ο Θεολόγος Γρηγόριος στηλιτεύουν έντονα τον άνομο πλουτισμό, την αδικία, την κοινωνική διαφθορά, ελέγχουν την αναλγησία των αρχόντων και μας δείχνουν αιώνες τώρα, το πρότυπο της ανθρώπινης κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που μιμείται, τηρουμένων των αναλογιών, την αγαπητική κοινωνία των Τριών Προσώπων της Αγίας Τριάδος. Μιας  κοινωνίας που οι άρχοντες οφείλουν να είναι διάκονοι του λαού, μιας κοινωνίας έμπρακτης αγάπης, έμπρακτης φιλανθρωπίας, έμπρακτης καλοσύνης. Μας βοηθούν, ακόμη,  να καταλάβουμε πως όταν μας έρχονται δυσκολίες, τις επιτρέπει κάποτε ο Θεός μόνο για να βγεί κάτι καλό. Να μην απελπιζόμαστε, αλλά να στηρίζουμε την ελπίδα μας στην σαρκωμένη Ελπίδα, τον Κύριο Ιησού Χριστό.

Οι Τρεις  Ιεράρχες, η αγάπη της όντως αγάπης μας, πανεπιστήμονες της γνώσης του κόσμου και του Θεού, μπορούν να μας μυήσουν στο μυστήριο της Δημιουργίας του Σύμπαντος, προλαβαίνοντας τις πλέον σύγχρονες και τις επόμενες γνώσεις της κοσμολογίας, της μικροφυσικής, της βιολογίας, της ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας και της ανθρωπολογίας.

Μπορούν να μας μυήσουν στο μυστήριο των κτιστών όντων, των οποίων τα θεμέλια ετέθησαν στη δημιουργία του κόσμου πριν περίπου 20 δισεκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τη σύγχρονη κοσμολογία.

Ο κόσμος δημιουργήθηκε εκ του μη όντος, από το απόλυτο τίποτε, μόνο από την άπειρη Αγάπη του Θεού Λόγου, μια αλήθεια που οι Τρεις Ιεράρχες σχεδόν πριν από 1600 χρόνια εδίδαξαν και που μόλις σήμερα αρχίζουν να το υποπτεύονται οι επιστήμονες, ενώ οι αρχαίοι έλληνες το θεωρούσαν παράλογο.

Σήμερα, που οι διάφορες δελεαστικές αλλά στην ουσία τους, απάνθρωπες ιδεολογίες, θεωρίες, αιρέσεις και παραθρησκείες στήνουν ξανά το κρεβάτι του Προκρούστη και προσπαθούν να προσαρμόσουν τους ανθρώπους στα μέτρα τους, σήμερα, που η ανθρώπινη ζωή (από τη σύλληψη ως το θάνατο) γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης, θυσία στο βωμό κάθε λογής συμφερόντων, σήμερα, ας καλέσουμε και ας παρακαλέσουμε τον Βασίλειο, τον Γρηγόριο και τον Ιωάννη, τους κορυφαίους της Ορθόδοξης Θεογνωσίας και της κατά Χριστόν Σοφίας, να μας φωτίσουν και να μας μυήσουν στο μυστήριο του ανθρωπίνου προσώπου, όπου η ανθρώπινη φύση είναι μια σε μύριες υποστάσεις, στο μυστήριο όπου ο κάθε άνθρωπος, καλός ή κακός, άσχημος ή όμορφος, φτωχός ή πλούσιος, νέος ή γέρος, είναι μοναδικός και αναντικατάστατος, μοναδικός και ανεπανάληπτος, κάτι που η σύγχρονη παιδεία και τεχνική φαίνεται να ξεχνά. Οι Τρεις Ιεράρχες, ας μας οδηγήσουν στη γνώση εκείνη που ο άλλος, φίλος ή εχθρός, είναι ο αληθινός εαυτός μας, όπου ο άλλος είναι ο αληθινός πλούτος μας, ο άλλος είναι η ζωντανή εικόνα της αγάπης μας, η εικόνα του φιλάνθρωπου Θεανθρώπου Ιησού Χριστού. Αυτού που η Αγάπη και φιλανθρωπία δεν νικιέται από το δικό μας μίσος.

Κι? ακόμα, ας παρακαλέσουμε τον Βασίλειο τον Μέγα, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο να μας οδηγήσουν στο Μυστήριο των Μυστηρίων, όπου οι γλώσσες και οι νόες μας σιγούν, αδυνατώντας να το σκεφθούν και να το καταλάβουν. Στο Μυστήριο της Άκτιστης, Αδημιούργητης, Υπέρφωτης, Υπεράγαθης, Υπεράγνωστης Αγίας Τριάδας, των Τριών Προσώπων που η αγάπη τα κάνει Ένα.

Να μας οδηγήσουν στο ανείπωτο Μυστήριο και απρόσιτο στη γνώση, όπου ο Πατήρ γεννά προαιωνίως τον Υιό και εκπορεύει το Άγιο Πνεύμα. Στο μυστήριο όπου ο Υιός Λόγος, αγνώστως και ακαταλήπτως, δημιουργεί εκ του μηδενός, μαζί με τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα, όλη την κτίση, ορατή και αόρατη, και την οδηγεί αοράτως και αβιάστως στη Βασιλεία της Αγάπης και της Ελευθερίας.

        Οι Τρεις Ιεράρχες,  μας  μυούν στο Μυστήριο των Μυστηρίων, την Σάρκωση και την Ανάσταση του Υιού και Λόγου, του Κυρίου Ιησού Χριστού, ο Οποίος, από υπερβολική αγάπη στα ανθρώπινα πρόσωπα, ενώθηκε μαζί μας και μας προσφέρεται, εσθιώμενος και μηδέποτε δαπανώμενος, υποσχόμενος στον καθένα μας, ότι όποιος ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Αγάπης Του και πιστέψει στο Όνομά του, το υπέρ παν Όνομα, δεν θα γευθεί θάνατο εις τον αιώνα, ότι ενώ ο κόσμος δεν θα Τον βλέπει εμείς θα Τον βλέπουμε, και ότι θα μείνει μαζί μας στην αιωνιότητα της Τριαδικής Αγάπης και ελευθερίας, στη χώρα των ζώντων, όπου οι Άλλοι αποτελούν την αληθινή χαρά μας, όπου τα δεσμά του χώρου, του χρόνου και του θανάτου συντρίβονται μέσα στη λαμπρότητα των Αγίων.

Στη Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, όπου όλοι μας να ανταμώσουμε με τις ευχές και τις πρεσβείες των Αγίων Τριών Ιεραρχών των οποίων η Τιμή και η Μνήμη, μάς συγκέντρωσε σ? αυτή τη λατρευτική σύναξη.

ΑΜΗΝ

                                                                                                                                                                                                         Πρόδρομος Αποστολίδης

(ομιλία που εκφωνήθηκε στον Ι. Ναό μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καβάλας,

 στις 30-01-2013)

scroll back to top
Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 31 Ιανουάριος 2013 15:34
 
?? Επιστροφή


Writing