Οργάνωση

Albanian Bulgarian English French German Italian Japanese Russian Spanish Ukrainian
Τελευταία Ενημέρωση
30-06-2021 10:29

   

    ? Το Σχολείο:  timoni

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

ossf


Designed by:
kou_vas kou_vas under danemm ordering

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Εκτύπωση
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΕΚΔΡΟΜΕΣ- ΕΚΠ/ΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
Συντάχθηκε απο τον/την Αδαμάκης Ελευθέριος   
Τρίτη, 08 Ιανουάριος 2013 23:13

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

24

 

Στα πλαίσια του προγράμματος Εκπαιδευτικών επισκέψεων στη Βουλή των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε από την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου  έως και την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012 η τριήμερη εκδρομή της Β΄ Λυκείου του σχολείου μας στην Αθήνα με τη συμμετοχή εξήντα δύο μαθητών και τεσσάρων συνοδών καθηγητών. Το πρόγραμμα της εκδρομής περιελάμβανε επίσκεψη στο Πλανητάριο του Ευγενίδου Ιδρύματος, ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης, επίσκεψη στο κτήριο της Βουλής των Ελλήνων και παρακολούθηση θεατρικής παράστασης.

Όπως σε όλες τις εκπαιδευτικές επισκέψεις του σχολείου μας, που είναι ιδιαίτερης σημασίας για τους μαθητές καθώς τους δίνουν τη δυνατότητα να παρευρεθούν σε τόπους έντονης μορφωτικής αξίας, έτσι και στη φετινή τριήμερη επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων πρωταρχικός σκοπός του σχολείου ήταν να προσφέρει στους συμμετέχοντες μαθητές  άμεση εμπειρία και παρατήρηση, αλλά και ψυχαγωγία. Το παρών άρθρο, στηριζόμενο αποκλειστικά στο περιεχόμενο της τριήμερης, περικλείει τις εμπειρίες που αποκόμισαν οι ίδιοι οι μαθητές από αυτήν την εκπαιδευτική εκδρομή.

Το βράδυ της πρώτης μέρας της εκδρομής, οι μαθητές παρακολούθησαν τη μαύρη κωμωδία «La Nonna», σκηνοθετημένη από τον Δημήτρη Πιατά στο θέατρο Ακάδημος. Για τα παιδιά ήταν μια ξεκαρδιστική μαύρη κωμωδία, που τους προσέφερε ένα δίωρο ψυχαγωγίας και ταυτόχρονα ένα αδυσώπητο σχόλιο στη σημερινή κοινωνία. Οι περισσότεροι συμφώνησαν πως ήταν μία εξαιρετική παράσταση, με πραγματικά ανατριχιαστικές ερμηνείες, ένα πολύ δυνατό έργο, που απεικονίζει όλες τις λεπτές αποχρώσεις του σύγχρονου γίγνεσθαι, της οικονομικής και της ηθικής κατάπτωσης μέσα από το κωμικό και τραγικό στοιχείο.

Το πρωί της επόμενης μέρας, ακολούθησε μία επίσκεψη στο Πλανητάριο, όπου οι μαθητές παρακολούθησαν την τρισδιάστατη ταινία «Η Μεγάλη Περιπέτεια». Στην ταινία αυτή, τους δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τις δραστηριότητες των Διαστημικών Λεωφορείων τα τελευταία 30 χρόνια, την εκπαίδευση και τις συνθήκες διαβίωσης των αστροναυτών στο Διάστημα και τις περιπέτειες των «πρεσβευτών του ανθρώπου» στους πλανήτες και στους δορυφόρους του Ηλιακού μας Συστήματος. Αυτό που ενθουσίασε περισσότερο τους μαθητές ήταν το γεγονός ότι όλα φαίνονταν τόσο αληθινά χάρη στις ρεαλιστικές εικόνες του διαστήματος και στα τρισδιάστατα γραφικά της ταινίας.

Στη συνέχεια, με  αφορμή την  επίσκεψη στη  Βουλή των Ελλήνων, το μεγαλόπρεπο αυτό οικοδόμημα το οποίο κοσμεί το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, οι μαθητές επισκέφτηκαν το  κτήριο   που  αποτελεί  την  καρδιά  της  σύγχρονης Ελληνικής  Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του Κοινοβουλίου και να ενημερωθούν για την ιστορία του, τον τρόπο λειτουργίας του πολιτεύματος και των θεσμών. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής τους, συναντήθηκαν με το βουλευτή του νομού μας κ. Ιωάννη Πασχαλίδη, ο οποίος συνομίλησε μαζί τους, καθώς και με τους συνοδούς καθηγητές. Η επίσκεψη αυτή άφησε άριστες εντυπώσεις στους μαθητές, πιστεύοντας ότι τους βοήθησε στην καλλιέργεια του δημοκρατικού πνεύματος και στην εμπέδωση της λειτουργίας και της ιστορίας του κοινοβουλευτισμού στην πατρίδα μας.

 

Το τελευταίο κομμάτι της εκδρομής, το πρωί της τρίτης ημέρας, ήταν η ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης, κατά την οποία οι μαθητές θαύμασαν τα αρχαιολογικά ευρήματα που προσφέρουν μια εκπληκτική εικόνα της Ακρόπολης μέσα από περιόδους της ιστορίας. Στις ευρύχωρες αίθουσες του μουσείου παρουσιάζονται ευρήματα από τις πλαγιές του βράχου της Ακρόπολης, αρχιτεκτονικά γλυπτά και αγάλματα, ελεύθερα αναθήματα, ιωνικά κιονόκρανα από τα Προπύλαια και φυσικά, οι περίφημες Καρυάτιδες. Στον πυρήνα της Αίθουσας του Παρθενώνα στον 3ο όροφο του Μουσείου, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια βιντεοπαρουσίαση με θέμα τον Παρθενώνα και το γλυπτό του διάκοσμο. Φυσικά ο λόγος που υπάρχει το Μουσείο, δηλαδή τα εκθέματα, αποπνέουν σε κάθε βήμα μας ιστορία και παράθυρα στο παρελθόν χιλιάδων χρόνων πίσω, μέχρι και του πιο πρόσφατου της πόλης. Στους μαθητές, προσέφεραν γνώση, συγκίνηση, ομορφιά και έκπληξη για το πόσα πράγματα οι ίδιοι δεν ήξεραν.

 

 


Κλικ

Γενικά, η εκδρομή στην Αθήνα κρίνεται κατά γενική ομολογία επιτυχημένη, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με μια μεγάλη πόλη και να γνωρίσουν από κοντά χώρους που δεν είχαν επισκεφτεί, καθώς και τη δυνατότητα να συσφίξουν τις μεταξύ τους σχέσεις αλλά και με τους συνοδούς καθηγητές. Ήταν όντως μια εκδρομή που συνάρπασε τους μαθητές, μια εκδρομή με μοναδικές εμπειρίες που τους έφερε σε επαφή με τον αξιοθαύμαστο αρχαιοελληνικό πολιτισμό, αλλά και με το νεότερο.  Ελπίζουμε ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες θα στηριχτούν και θα πολλαπλασιαστούν στο μέλλον.

scroll back to top
Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 05 Απρίλιος 2015 15:03
 
?? Επιστροφή


Writing