Οργάνωση

Albanian Bulgarian English French German Italian Japanese Russian Spanish Ukrainian
Τελευταία Ενημέρωση
30-06-2021 10:29

   

    ? Το Σχολείο:  timoni

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

ossf


Designed by:
kou_vas kou_vas under danemm ordering

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Εκτύπωση
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Συντάχθηκε απο τον/την Αδαμάκης Ελευθέριος   
Δευτέρα, 07 Ιανουάριος 2013 17:27

1


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ 26Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 





 
3 Εκφράζοντας  για ακόμη μία φορά το ενδιαφέρον του για τις δράσεις της Ελλάδος που επικεντρώνονται στο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 6ο  Γενικό Λύκειο Καβάλας συμμετείχε για συνεχή χρονιά, με δύο μαθητές, την Κοτζαμανίδου Ελένη (Β3) και τον Αδαμάκη Ελευθέριο (Β1) και μία εκπαιδευτικό, την κ. Πετσή Φωτεινή, στην Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη. Η 26η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής είναι μία μοναδική εκδήλωση που συγκέντρωσε τη φετινή χρονιά, περισσότερους από 200 νέους από την Ευρώπη στη Θεσσαλονίκη, από τις 14 έως τις 16 Δεκεμβρίου του 2012. Οι συμμετέχοντες μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν επίκαιρα θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, να εκφράσουν τις απόψεις τους και να βιώσουν μια εμπειρία μη τυπικής μάθησης, με έμφαση στην ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη.

  Η Συνδιάσκεψη τελούσε φέτος υπό την θεματική: «Πολιτισμική Παρακμή: αίτιο ή αποτέλεσμα της άνθησης των πολιτικών άκρων;» Στη σημερινή εποχή η πολιτιστική παρακμή θεωρείται από πολλούς ως κάτι δεδομένο. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ταχεία άνοδο των πολιτικών άκρων αποτελούν εικόνα της σύγχρονης κοινωνίας μας.  Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν με ειδήμονες σχετικά με το θέμα, καθώς και με επιμέρους θέματα και να ανταλλάξουν τις προσωπικές τους απόψεις.

5

 Η Συνδιάσκεψη φιλοξενήθηκε την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Νέου Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Mediterranean College Θεσσαλονίκης, ενώ την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου η Γενική Ολομέλεια συνεδρίασε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Η Συνδιάσκεψη, που διαρκεί τρεις μέρες, χωρίζεται σε τρία κύρια μέρη. Την πρώτη μέρα οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με το πρώτο κύριο συστατικό του Συνεδρίου, το λεγόμενο teambuilding. Στόχος του teambuilding, το οποίο περιλαμβάνει ειδικά παιχνίδια δεξιότητας, συνεργασίας και επίλυσης προβλημάτων είναι η δημιουργία του κατάλληλου κλίματος στα πλαίσια κάθε επιτροπής, για την επίτευξη του σκοπού των επόμενων δύο ημερών. Τη δεύτερη μέρα, οι συμμετέχοντες εργάστηκαν ο καθένας στην Επιτροπή που ανήκε (περίπου 15 μαθητές ανά επιτροπή) και κατέληξαν με το τέλος της ημέρας σε ένα ομόφωνο πόρισμα το οποίο και αποτελούσε τις καταγεγραμμένες πλέον θέσεις της εκάστοτε Επιτροπής πάνω στο θέμα που συζητήθηκε. Η τελευταία και επισημότερη ημέρα της Συνόδου περιλάμβανε τη Γενική Συνέλευση των Επιτροπών. Οι Επιτροπές παρουσίασαν στη Γενική Συνέλευση τα πορίσματά τους ,τα οποία έγιναν αντικείμενο ανοικτού debate.

2

  Είναι σίγουρο ότι μία τέτοια εμπειρία, όπως η Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος είναι μοναδική και δυσεύρετη και αυτό που προσφέρει στους μαθητές που συμμετέχουν είναι εξίσου μοναδικό και δυσεύρετο. Όπως μαρτυρούν οι δύο συμμετέχοντες μαθητές μας, στα πλαίσια του θεσμού αυτού, τους δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθούν με τρέχοντα ζητήματα ευρωπαϊκής επικαιρότητας, να έρθουν σε επαφή με τους δημοκρατικούς κοινοβουλευτικούς θεσμούς και να γνωρίσουν συνομηλίκους τους από άλλα μέρη της Ελλάδας και της Ευρώπης. Για τρεις μέρες, η Θεσσαλονίκη ήταν το κέντρο ζωντανού διαλόγου πάνω σε ευρωπαϊκά πολιτικά ζητήματα. Σα σχολείο, είμαστε  βέβαιοι πως θα δίνουμε το παρών σε τέτοιου είδους δράσεις, όσο υπάρχουν και λειτουργούν. 

scroll back to top
Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 06 Απρίλιος 2013 08:43
 
?? Επιστροφή


Writing