Οργάνωση

Albanian Bulgarian English French German Italian Japanese Russian Spanish Ukrainian
Τελευταία Ενημέρωση
30-06-2021 10:29

   

    ? Το Σχολείο:  timoni

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

ossf


Designed by:
kou_vas kou_vas under danemm ordering

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ-ΟΙΚΟΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ Εκτύπωση
Εκπαιδευτικό Υλικό - Θεωρητικές-Κοινωνικές-Οικονομικές επιστήμες (Β΄)
Συντάχθηκε απο τον/την Ιωάννα Ρωμανού   
Σάββατο, 04 Φεβρουάριος 2012 17:52

tonisi. Αφού διαβάσετε το απόσπασμα που παρατίθεται από «Το νησί» της Βικτόρια  Χίσλοπ, να απαντήσετε στις ερωτήσεις  που ακολουθούν:
Ποια οικολογική αντίληψη για το ρόλο της γυναίκας στη διάσωση του περιβάλλοντος εκφράζεται στο απόσπασμα;
 Ποιες «γυναικείες» αξίες κυριαρχούν σ? αυτό;
Πιστεύετε ότι σήμερα οι γυναίκες μπορούν να δράσουν ευεργετικά για το περιβάλλον και πως; Να προτείνετε δύο τρόπους.    
«?Η Μαρία μάζευε τακτικά μέλι από τις κυψέλες της στην καλυμμένη με θυμάρι πλαγιά που έβλεπε στην Πλάκα? η γλύκα του ήταν τόσο έντονη, ώστε για πολλά χρόνια δεν χρειάστηκε να αγοράσει ούτε ένα γραμμάριο ζάχαρη. Στις αυλές, στο πίσω μέρος των  σπιτιών τους, παλιοί ντενεκέδες από λάδι ξεχείλιζαν από βασιλικό και δυόσμο, και τα πιθάρια μετατρέπονταν  σε ιδανικό σπιτικό για καλοφροντισμένα γεράνια και κρίνους, όταν ράγιζαν και δεν είχαν πλέον άλλη χρήση.
      Τα κορίτσια ήταν κληρονόμοι ενός λαϊκού πολιτισμού που είχε εξελιχθεί μυστικά στο πέρασμα μιας χιλιετίας, και πλέον θεωρούνταν αρκετά μεγάλα για να διδαχθούν τις τέχνες και τις δεξιότητες που είχαν περάσει από γενιά σε γενιά χωρίς να έχουν καταγραφεί. Η γιαγιά της Φωτεινής ήταν σπουδαία πηγή αυτής της απόκρυφης γνώσης και τους έδειχνε πώς να βάφουν μαλλί με εκχύλισμα από πέταλα αγριόκρινου, ιβίσκου και χρυσάνθεμου, και πώς να πλέκουν πολύχρωμα  κλαδάκια για να φτιάχνουν  περίτεχνα καλάθια και στρωσίδια. Άλλες γυναίκες, τους μετέδιδαν τη γνώση για τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων, και συχνά περιπλανιόνταν στα βουνά για να βρουν αγριοφασκομηλιά και χαμομήλι για τις θεραπευτικές  ιδιότητές τους. Μια καλή μέρα, επέστρεφαν  με ένα καλάθι γεμάτο με το πιο πολύτιμο απ? όλα τα βοτάνια, το δίκταμο, το οποίο λεγόταν ότι γιάτρευε πληγές, καθώς και πονεμένους λαιμούς και στομαχικά προβλήματα. Η  Μαρία είχε πάντα τη σωστή ποσότητα να  δώσει στον πατέρα της όταν αρρώσταινε εκείνος, και σύντομα η φήμη της ότι έφτιαχνε χρήσιμα γιατρικά απλώθηκε σε όλο το χωριό».

scroll back to top
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 15 Αύγουστος 2012 04:00
 
?? Επιστροφή


Writing