Οργάνωση

Albanian Bulgarian English French German Italian Japanese Russian Spanish Ukrainian
Τελευταία Ενημέρωση
30-06-2021 10:29

   

    ? Το Σχολείο:  timoni

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

ossf


Designed by:
kou_vas kou_vas under danemm ordering

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκτύπωση
Εκπαιδευτικό Υλικό - Θεωρητικές-Κοινωνικές-Οικονομικές επιστήμες (Β΄)
Συντάχθηκε απο τον/την Ιωάννα Ρωμανού   
Σάββατο, 04 Φεβρουάριος 2012 17:49

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κείμενα
grammΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ  Γ. Γραμματικάκη
Στις σκέψεις που ακολουθούν θα έπρεπε να προηγηθεί ένας ορισμός του όρου πολιτισμός. Παρόμοιος ορισμός ωστόσο- κοινά αποδεκτός- δε φαίνεται να υπάρχει. Αυτό διευκολύνει τη διατύπωση μιας τολμηρής απόψεως. Πολιτισμός, είναι μια πρόταση προς το μέλλον. Πρόταση, δηλαδή, που διαθέτει το στοιχείο της διάρκειας, την ποιότητα να υπερβεί το εφήμερο. Μια τέτοια πρόταση προς το μέλλον μπορεί να εκπορεύεται από το παρόν ή το παρελθόν? αυτό και συνιστά το σύνθετο ενός πολιτιστικού φαινομένου.Η ενδημική μας σύγχυση περί τα πολιτιστικά, που οδηγεί σε πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενώ δρων πολιτισμός δεν υπάρχει, οφείλεται στην αδυναμία κατανόησης αυτής της βασικής προτάσεως. Αξίζει συνεπώς να επιχειρηθούν, με τρόπο υπαινικτικό, κάποιες επισημάνσεις γύρω από το θέμα.
Υπαινιγμός πρώτος, η ανακάλυψη του παρελθόντος.
Αν η Ελλάδα σε πληγώνει, είτε ταξιδεύεις είτε όχι, είναι επειδή το παρελθόν της δεν αναπνέει. Το παρελθόν της- μια μορφή γλώσσας, το νεοκλασικό κτήριο , ένα Ομηρικό τοπίο- αλλοιώνεται διαρκώς ή έχει ήδη αφανισθεί. Τούτο όμως, ενώ προκαλεί το μόνιμο θρήνο των διανοουμένων και των ευαίσθητων ανθρώπων, είναι μόνο η επιφάνεια του προβλήματος. Το πραγματικό πρόβλημα έγκειται στο ότι, το παρόν που κτίζεται στα ερείπια του παρελθόντος, μήτε δική του ζωή έχει μήτε συνήθως αισθητική?
Υπαινιγμός τέταρτος, ο πολιτισμός της καθημερινότητας.
 Οι  πολιτιστικές αξίες τότε και μόνο αποκτούν διάρκεια, εφόσον είναι πανταχού παρούσες. Αλλιώς αφήνουν εντυπώσεις αλλά όχι ήθος. Η αρχιτεκτονική των κτηρίων, η γλώσσα και το τραγούδι της γλώσσας, η αισθητική μιας διαφημίσεως ή μια εκπομπή από το ραδιόφωνο είναι με το δικό τους μέτρο, επίσης πολιτιστικές εκφράσεις Στο σύνολό τους, εξίσου σημαντικές με την ύπαρξη  μιας συμφωνικής ορχήστρας ή ενός ωραίου μνημείου. Ο πολιτισμός της καθημερινότητας είναι και πάλι μια πρόταση  προς το μέλλον , που αγκαλιάζει ωστόσο το παρόν.
Ότι ο πολιτισμός αυτός της καθημερινότητας- με άλλα λόγια, η ποιότητα ζωής- ασφυκτιεί στη σημερινή Ελλάδα, δίκαια προκαλεί την αγωνία σε όσους έχουν ακόμη τα μάτια και την ψυχή ανοικτή. Η  κακογουστιά κάθε είδους που διαπερνά τη χώρα, μήτε μέτρο  μήτε τέλος φαίνεται να έχει. Ως απειλητικός ιστός καλύπτει τη ζωή μας και τις στιγμές μας με την πολλαπλή του, ύπουλη παρουσία. Από εκείνη την εκπομπή τηλεοράσεως, που υποτιμά το νου μας, έως την ακαλαισθησία ενός κτίσματος και τους θορύβους των πόλεων. Από ένα ήθος που δε σέβεται το διπλανό, έως το έλλειμμα πνευματικής ζωής και την έλλειψη ανάσας από το περιβάλλον. Σα να μην έφταναν μάλιστα τα δικά μας επιτεύγματα, φροντίζουμε από το προπύργιο του σημερινού «πολιτισμού»- τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής- να εισάγουμε όχι το καλό, αλλά ό,τι χειρότερο παράγεται. Ως υποκουλτούρα η πολιτική διαφήμιση, ως αποξένωση από το μέτρο και χρηματοθηρία. Ότι πολλοί ανθίστανται σ? αυτήν την πορεία, που δεν έχει καν την ομορφιά της παρακμής, είναι αλήθεια. Είναι όμως αιχμές ποιότητας, φωνές μοναχικές και πείσματος. Η καθημερινότητα της χώρας, μη έχοντας συνείδηση των αξιών που η ίδια είχε κάποτε κατακτήσει, έχει αφεθεί σε μια ζωή χωρίς έρωτα του καλού. Χωρίς τη φανερή ή μυστική γοητεία του έρωτα ή του καλού.
Ένα συνοπτικό κείμενο , όπως το παρόν, δεν έχει άλλη δυνατότητα παρά να τελειώσει με χρησμούς.Υπάρχει η βάσιμη υποψία ότι όσο ανεβαίνει το εθνικό μας εισόδημα τόσο μειώνεται το βιοτικό μας ? με την έννοια του βίου, της ζωής- επίπεδο. Η μόνη απάντηση σ? αυτήν την παράλογη προοπτική είναι περισσότερος πολιτισμός, δηλαδή περισσότερες προτάσεις προς το μέλλον.

scroll back to top
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 15 Αύγουστος 2012 04:03
 
?? Επιστροφή


Writing