Οργάνωση

Albanian Bulgarian English French German Italian Japanese Russian Spanish Ukrainian
Τελευταία Ενημέρωση
30-06-2021 10:29

   

    ? Το Σχολείο:  timoni

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

ossf


Designed by:
kou_vas kou_vas under danemm ordering

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ "Η τιμή και το χρήμα" Εκτύπωση
Εκπαιδευτικό Υλικό - Γλωσσικές Επιστήμες (linguistics) (Β΄)
Συντάχθηκε απο τον/την Ιωάννα Ρωμανού   
Σάββατο, 04 Φεβρουάριος 2012 20:32

Παράλληλο κείμενο  για τη νουβέλα "Η τιμή και το χρήμα"του Κων. Θεοτόκη. Από το βιβλίο της Victoria Hislop «To νησί».
tonisi«? Εκεί κοντά, σ? έναν γειτονικό παράδρομο, η Ελένη Πετράκη άνοιξε την εξώπορτά της. Ήρθε αντιμέτωπη με το ασυνήθιστο θέαμα αυτού του μεγάλου πλήθους , σ? ένα χώρο που κανονικά θα έπρεπε να είναι άδειος, και το ένστικτό της της έλεγε να γυρίσει στο εσωτερικό του σπιτιού. Ο Γιώργης την περίμενε στην προβλήτα, έχοντας φορτώσει ήδη τη βάρκα του με μερικά από τα υπάρχοντά της. Η Άννα και η Μαρία έμειναν πίσω από την κλειστή πόρτα. Τα τελευταία λεπτά που πέρασε μαζί τους ήταν τα πιο οδυνηρά στη ζωή της Ελένης. Αισθανόταν την πιο σφοδρή επιθυμία να τις αγκαλιάσει, να τις σκάσει μέσα στα μπράτσα της, να νιώσει τα καυτά δάκρυά τους πάνω στο δέρμα της, να σταματήσει το τρέμουλο στα κορμάκια τους. Αλλά δε μπορούσε να κάνει τίποτε από όλα αυτά. Όχι χωρίς κίνδυνο. Η Ελένη ήταν αποφασισμένη να καταπνίξει την έκρηξη της θλίψης που απειλούσε να την κατακλύσει. Θα την εκδήλωνε σε όλη της την ένταση  μόλις βρισκόταν μακριά από την Πλάκα, αλλά η μόνη ελπίδα που έτρεφε κανείς εκείνη τη στιγμή ήταν να μείνει ανέπαφη η αυτοκυριαρχία της?
 Αυτή ήταν η δυσκολότερη στιγμή στη ζωή της Ελένης και πλέον η λιγότερο ιδιωτική. Την παρακολουθούσαν  σειρές από λυπημένα μάτια. Κάθε πρόσωπο μέσα στο πλήθος της ήταν οικείο, καθένα ήταν κάποιος που αγαπούσε.  «Αντίο», είπε γλυκά. «Αντίο». Κρατήθηκε σε απόσταση. Η  παλιά ενστικτώδης επιθυμία της να προσφέρει μια αγκαλιά είχε πεθάνει αιφνιδιαστικά δέκα μέρες πριν, εκείνο το μοιραίο πρωί, όταν παρατήρησε τα περίεργα σημάδια στο πίσω μέρος του ποδιού της».

 Η  νουβέλα μας και το απόσπασμα που σας δόθηκε, παρουσιάζουν μια σκηνή οριστικού αποχωρισμού. Να τις συγκρίνετε εντοπίζοντας καταρχήν διαφορές στην περίσταση, στο σκηνικό χώρο και στα πρόσωπα που συμμετέχουν  και κατόπιν  ένα κοινό στοιχείο στη στάση των δύο γυναικών.

scroll back to top
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 15 Αύγουστος 2012 03:47
 
?? Επιστροφή


Writing