Οργάνωση

Albanian Bulgarian English French German Italian Japanese Russian Spanish Ukrainian
Τελευταία Ενημέρωση
30-06-2021 10:29

   

    ? Το Σχολείο:  timoni

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

ossf


Designed by:
kou_vas kou_vas under danemm ordering

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ Εκτύπωση
Εκπαιδευτικό Υλικό - Γλωσσικές Επιστήμες (linguistics) (Β΄)
Συντάχθηκε απο τον/την Ιωάννα Ρωμανού   
Κυριακή, 05 Φεβρουάριος 2012 19:14

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ
ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ

   Α.     Γεννήθηκα στην Αθήνα, το 1949.
     Ανήκω στη γενιά της αναδίπλωσης μετά την επικράτηση των κρατικών εθνικισμών και το                       κλείσιμο των συνόρων. Στη γενιά που στερήθηκε τα μεγάλα ταξίδια κι έχασε τη συνείδηση της ανοιχτοσύνης του παλιού ελληνικού ορίζοντα. Η αντικατάστασή του  από το στείρο ελληνοκεντρισμό,  που μας φουσκώνει τα μυαλά, με απωθούσε πάντα. Η βαθύτατη άγνοια και ο αθεράπευτος νεοελληνικός επαρχιωτισμός με εξόργιζαν. Άρχισα  να ταξιδεύω και να διαβάζω προσπαθώντας να βρω μιαν άκρη, για ν? αποκαταστήσω αυτό που ένιωθα χαμένο.
     Αν ζούσα στον καιρό των Σουλτάνων θα γινόμουν περιπλανώμενος παραμυθάς να διηγούμαι  στους καφενέδες αυτά που είδα κι έμαθα. Μα κανείς δεν ξεφεύγει εύκολα από τον περίγυρο  και τα πατροπαράδοτα. Έτσι το πρώτο μου κείμενο δημοσιεύτηκε στη «Μεσημβρινή» στις 23/11/63. Όμως η δύναμη και η γοητεία του προφορικού λόγου και η δυνατότητα της προσωπικής επαφής με τραβούσαν αλλού. Από το 1970 άρχισα να ξεναγώ, ξένους πρώτα κι αργότερα μόνον Έλληνες, κι από το  ?75 και πέρα διοχέτευσα ένα μέρος της δουλειάς μου σε ραδιοφωνικές παραγωγές, ώσπου πια κατάλαβα πως βρήκα την άκρη: θα μιλώ και θα γράφω ταξιδεύοντας τους ακροατές και τους αναγνώστες στον κόσμο που γνώρισα κι αγάπησα.
    Υπάρχει, λοιπόν, ακόμα κάποιος χώρος για τους περιπλανώμενους παραμυθάδες.
Για τα υπόλοιπα ας φροντίζουν άλλοι.
                                                                                                                         Μαριάννα Κορομηλά
  

koromilaΤο αυτοβιογραφικό σημείωμα της Μαριάννας Κορομηλά βρίσκεται στο βιβλίο της Μαριάννας Κορομηλά
«Ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα» Εκδ. Libro

 

Β.   Γεννήθηκα στη Σάμο. Η ομορφιά της φύσης, τα ταξίδια σε ανατολή και δύση, το ιστορικό παρελθόν της πατρίδας μου, που απασχολούν τους νέους αλλά και κάθε σημερινό άνθρωπο, μου δίνουν ερεθίσματα και είναι οι πηγές  έμπνευσης των έργων μου.
    Όταν   ανακάλυψα  ότι ήθελα να αφοσιωθώ στο διάβασμα και στο γράψιμο και να έρθω κοντά στα παιδιά και στον κόσμο τους, άφησα τη δουλειά μου στην Αμερικανική Πρεσβεία και ρίχτηκα στην περιπέτεια της γραφής. Τα βιβλία που έχω γράψει μέχρι σήμερα αγαπήθηκαν όχι μόνο από τους μικρούς αλλά και από τους μεγάλους. Η Ακαδημία Αθηνών έδωσε Έπαινο στο Αυγό της έχιδνας, το Υπουργείο Πολιτισμού βράβευσε με το Κρατικό Βραβείο το Χαμόγελο της Εκάτης. Τα δάκρυα της Περσεφόνης αναγράφηκαν στον Τιμητικό Πίνακα της  ΙΒΒΥ και Το διπλό ταξίδι τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα.  Είμαι μέλος  του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και μέλος του Δ.Σ του περιοδικού Διαδρομές. Ήμουν υποψήφια της χώρας μας για το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν 2000.

Το αυτοβιογραφικό σημείωμα, που μόλις διαβάσατε είναι της Λίτσας Ψαραύτη και βρίσκεται στο βιβλίο της
«Κασσάνδρα» από τις εκδόσεις Πατάκη.

 

Να συγκρίνετε τα δύο αυτοβιογραφικά σημειώματα που σας δόθηκαν και να ανιχνεύσετε τις προθέσεις των συγγραφέων.

scroll back to top
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 15 Αύγουστος 2012 03:41
 
?? Επιστροφή


Writing