Οργάνωση

Albanian Bulgarian English French German Italian Japanese Russian Spanish Ukrainian
Τελευταία Ενημέρωση
30-06-2021 10:29

   

    ? Το Σχολείο:  timoni

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

ossf


Designed by:
kou_vas kou_vas under danemm ordering

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ «Η Φιλοσοφία στα σχολεία: Διαλύοντας δύο επικίνδυνους μύθους» Θωμά Γιούργια Εκτύπωση
Εκπαιδευτικό Υλικό - Γλωσσικές Επιστήμες (linguistics) (Γ΄)
Συντάχθηκε απο τον/την Ιωάννα Ρωμανού   
Δευτέρα, 20 Μάρτιος 2017 16:48

Η Φιλοσοφία στα σχολεία: Διαλύοντας δύο επικίνδυνους μύθους

                                                                                                                 Θωμά  Γιούργια

§Σε έναν κόσμο όπου η πληροφορία προσφέρεται σε κατακλυσμιαίες δόσεις, σε έναν κόσμο που η εμπορευματοποίηση εισχωρεί παντού και διαφθείρει αξίες και αγαθά, σε έναν κόσμο όπου ό,τι δεν αποφέρει μετρήσιμα αποτελέσματα απαξιώνεται, σε αυτόν τον κόσμο, ένα μικρό αλλά αναγκαίο αντίδοτο είναι η Φιλοσοφική εκπαίδευση από τις μικρές σχολικές βαθμίδες. Ένα απαξιωμένο μάθημα και δύο μύθοι που πρέπει να αποδομηθούν.

1. Η Φιλοσοφία είναι κάτι τελείως θεωρητικό.

§2 Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι που αποκαλούν την Φιλοσοφία κάτι τελείως «θεωρητικό» ή «αμπελοφιλοσοφία» (και είναι δυστυχώς πάρα πολλοί στην Ελλάδα), υπονοούν ότι είναι κάτι πρακτικά άχρηστο. Ή πως είναι, πολύ απλά, ένα προσωπικό χόμπι χωρίς πρακτική εφαρμογή στην καθημερινότητα. Η προσέγγιση αυτή είναι τρομακτικά εσφαλμένη. Είναι άραγε χωρίς πρακτική εφαρμογή η ικανότητα να σκεφτόμαστε καθαρά και με σαφήνεια; Δεν έχει πρακτική αξία να προσφέρουμε στα παιδιά από μικρά την δυνατότητα να εξοικειωθούν με την διαδικασία της δομημένης επιχειρηματολογίας και της κριτικής σκέψης; Μα αυτά είναι ακριβώς τα μεταφερόμενα εργαλεία που χρησιμοποιούμε σχεδόν σε όλες τις εκφάνσεις τις ζωής μας. Από το ατομικό μέχρι το συλλογικό. Από τον τσακωμό με την/τον σύντροφό μας, τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, την παρουσία μας στον εργασιακό χώρο, την κατανόηση πολιτικών επιχειρημάτων, την συνέπεια αλλά και τις συνέπειες θεωριών, πράξεων και ιδεών. Σε όλες αυτές τις καταστάσεις, η ικανότητα αναγνώρισης επιχειρημάτων, αρχών σκέψης, έμμεσων υποθέσεων, αλλά και η αποφυγή λογικών σφαλμάτων είναι ταλέντα ουσιώδη, τόσο στο διανοητικό όσο και στο ηθικό επίπεδο.

2. Η Φιλοσοφία είναι ένα θολό μάθημα το οποίο δεν προσφέρει μετρήσιμα αποτελέσματα.

§3 Αυτός είναι ένας άλλος μύθος, ο οποίος μπορεί να αποδομηθεί από δύο πλευρές. Πρώτον, δεν σημαίνει ότι όλα τα πράγματα που είναι μετρήσιμα έχουν κάποια αξία. Δεύτερον, πολλά πράγματα που δεν μετρώνται, έχουν τεράστια αξία. Ο αριθμός κόκκων άμμου σε μια παραλία, τα φύλλα γρασιδιού σε έναν κήπο είναι πράγματα μετρήσιμα. Η αγάπη, η φιλία, ο έρωτας, η αλληλεγγύη είναι πράγματα μη μετρήσιμα, δεν ποσοτικοποιούνται σε αριθμούς και μονάδες. Ακόμα λοιπόν και αν η φιλοσοφική εκπαίδευση δεν προσφέρεται για μετρήσεις νουμερικών αποτελεσμάτων, το αποτέλεσμά της μπορεί να σταθεί καθοριστικό και διαχρονικό στη ζωή μας. Το ίδιο ισχύει και για άλλες ανθρωπιστικές επιστήμες, οι οποίες χάνουν δραματικά το κύρος τους σε έναν κόσμο αυξανόμενου, αφελούς και επικίνδυνου θετικισμού/υλισμού.

§4 Επίσης, ένα μάθημα Φιλοσοφίας, δεν είναι κατ? ανάγκην, και ειδικά σε μικρότερες ηλικίες, μια ατελείωτη ανάλυση ορισμών ή υπαρξιακών προβληματισμών. Το να βομβαρδίσουμε ένα δεκάχρονο με την ανάλυση του υπερβατικού ιδεαλισμού, του Βιτγκεντστάιν ή του Σαρτρ, θα ήταν προφανώς γελοίο. Η Φιλοσοφία δεν είναι μόνο διανοητική διαδικασία, αλλά προσφέρεται και για την εκπαίδευση ηθικών αρετών. Για παράδειγμα, η μείωση του δογματισμού, η αυτοκριτική, ο σεβασμός στην διαφορετική οπτική και στάση ζωής, η οριοθετημένη αποδόμηση μιας αντίθετης γνώμης. Η κατανόηση καταστάσεων προπαγάνδας και συναισθηματικής χειραγώγησης. Όλες αυτές οι ικανότητες και αρετές μπορούν κατ?εξοχήν να καλλιεργηθούν σε μία τάξη Φιλοσοφίας.

                                                                                               Διασκευή    464 λέξεις

skept
"Σκεπτόμενη νέα"
Γλυπτό Κατερίνας Σαλματά

  Πηγή κειμένου: http://www.nostimonimar.gr/i-filosofia-sta-scholia-dialiontas-dio-epikindinous-mithous/

 

Ασκήσεις

 

1. Αφού διαβάσετε προσεκτικά το άρθρο, να γράψετε την περίληψή του σε 100-120 λέξεις.    25 μον.

2. Να διακρίνετε τη συμφωνία ή μη των παρακάτω προτάσεων με τα γραφόμενα του αρθρογράφου σημειώνοντας Σ ή Λ:     10 μον.

α. Ο χαρακτήρας της εποχής μας καθιστά παντελώς άχρηστη την Φιλοσοφία ως σχολικό μάθημα.

 

β. Η πλειοψηφία των ανθρώπων αναγνωρίζει την αξία και την αναγκαιότητα της Φιλοσοφίας στην καθημερινή μας ζωή.

 

γ. Ο ρόλος της Φιλοσοφίας είναι σημαντικός και στο πεδίο των διαπροσωπικών μας σχέσεων για την αντιμετώπιση των κρίσεων και των συγκρουσιακών καταστάσεων.

 

δ. Μετρήσιμα και μη μετρήσιμα μεγέθη έχουν στη ζωή μας την ίδια αξία.

 

ε. Η Φιλοσοφία μπορεί να καλλιεργήσει τις ηθικές αρετές και στις μικρές ηλικίες.

3. Να παρουσιάσετε τη σχέση ανάμεσα στον κύριο τίτλο του άρθρου και τους τίτλους των ενοτήτων του.   5 μον.

4. Να αναγνωρίσετε τους τρόπους  και τα μέσα πειθούς  στη §2 του κειμένου.    5 μον.

5. Να αναφερθείτε στη λειτουργία του προθετικού συνόλου  Σε έναν κόσμο (§1) στη συνοχή της παραγράφου και των ρητορικών ερωτημάτων στην §2.    5 μον.

6. Να σχηματίσετε δικές σας προτάσεις με τα υπογραμμισμένα ονοματικά σύνολα: κριτικής σκέψης, πρακτική εφαρμογή,  ανθρωπιστικές επιστήμες,  συναισθηματικής χειραγώγησης.   10 μον.


Παραγωγή Λόγου

Το μάθημα της Φιλοσοφίας έχει πλέον ενταχθεί στα μαθήματα Γενικής Παιδείας και το παρακολουθήσατε την προηγούμενη χρονιά. Έχοντας την πρόθεση να τονίσετε την αναγκαιότητα της ύπαρξής του ως υποχρεωτικού μαθήματος στο ωρολόγιο πρόγραμμα, να συντάξετε ένα άρθρο 500-600 λέξεων  που θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου μας, στο οποίο να καταγράψετε τα οφέλη του σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο,  στην προσωπική και κοινωνική μας ζωή.

Σημ. Αφορμή για το κριτήριο αυτό στάθηκε το δοκίμιο του Άλμπερτ Σβάιτσερ «Η ζωή μου και η σκέψις μου» στο σχολικό μας βιβλίο. Αυτό, σε συνδυασμό με ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα, μας έκανε να σκεφτούμε πως  μόνο ένας άνθρωπος με βαθιά σκέψη και έντονο προβληματισμό μπορεί να οδηγηθεί σε τέτοιου είδους αποφάσεις και πράξεις σαν τον Σβάιτσερ.

http://www.isth.gr/images/uploads/12-PATSONHS.pdf

scroll back to top
Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 20 Μάρτιος 2017 17:01
 
?? Επιστροφή


Writing