Οργάνωση

Albanian Bulgarian English French German Italian Japanese Russian Spanish Ukrainian
Τελευταία Ενημέρωση
30-06-2021 10:29

   

    ? Το Σχολείο:  timoni

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

ossf


Designed by:
kou_vas kou_vas under danemm ordering

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ: Διαφθορά και ολοκληρωτισμός Εκτύπωση
Εκπαιδευτικό Υλικό - Γλωσσικές Επιστήμες (linguistics) (Γ΄)
Συντάχθηκε απο τον/την Ιωάννα Ρωμανού   
Τετάρτη, 11 Ιανουάριος 2017 14:48

Διαφθορά και ολοκληρωτισμός

1. Οι άνθρωποι προσπαθώντας να απλοποιήσουν τη ζωή τους και τη σκέψη τους έχουν ταυτίσει τον ολοκληρωτισμό με τη δραματικότητα ορισμένων ιστορικών εκφράσεών του όπως τον ναζισμό, σταλινισμό, διαφόρων ειδών δικτατορίες όπου πάντοτε εμπλέκονται τα όπλα ή/και η λογοκρισία από όργανα ή άτομα που διαθέτουν επίσημη οργανωμένη ισχύ. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, γιατί ο ολοκληρωτισμός παίρνει διάφορες μορφές μικρές ή μεγάλες και που όλες καταλήγουν στην τελική επιβολή του ολοκληρωτισμού που αναγνωρίζουμε ως τέτοιον.

2. Ο ολοκληρωτισμός είναι μία άδικη και αήθης επιβολή απόψεων, πράξεων ή παραλείψεων και τρόπου ζωής και έχει ως επίκεντρο το ατομικό ή συλλογικό συμφέρον, ακόμη και αν αυτό δεν είναι υλικό όπως το χρήμα, αλλά ψυχολογικό όπως η απόλυτη βεβαιότητα για την ορθότητα μιας άποψης. Η γνωστή σε όλους διαφθορά είναι μία μορφή ολοκληρωτισμού, γιατί και αυτή έχει τους ίδιους στόχους, όμως είναι τόσο συνηθισμένη που δεν έχει αναγνωριστεί σαν τέτοια. Ο διεφθαρμένος αποσκοπεί ακριβώς στο να πετύχει τον στόχο του ενάντια στους άλλους ανθρώπους, να παραβιάσει την ηθική και κυρίως την τάξη που επιβάλλει ο νόμος, καταργεί εμμέσως τον νόμο και επιβάλλει τη δική του θέληση. Δεν έχει σημασία ο συγκεκριμένος τρόπος που θα χρησιμοποιήσει, αλλά το κίνητρο και η παραβίαση των κοινωνικών αρχών.

3. Αυτού του είδους ο ολοκληρωτισμός είναι διαδεδομένος στην κοινωνία αλλά η συχνά μικρότερη εμβέλεια δράσης του ή η μυστικότητά της τον συγκαλύπτει, αποφεύγει τον βαρύ αυτό χαρακτηρισμό και έτσι χάνεται το νήμα της ευθύνης του πολίτη. Όμως η μαζικότητα της διαφθοράς έχει τεράστια αποτελέσματα στην πολιτεία σε όλο το φάσμα της και η παραβίαση των νόμων δείχνει τόσο ανικανότητα όσο και αδιαφορία για την υπεράσπισή τους εκ μέρους των πολιτών, που θεωρούν ότι οι νόμοι δεν είναι δικοί τους αλλά αφορούν άλλους, όντας ευθύνη και όφελος άλλων. Όπως έλεγε ο Ρουσσώ[1] «?οι καταχρήσεις είναι αναπόφευκτες και οι συνέπειές τους ολέθριες σε κάθε κοινωνία, όπου το δημόσιο συμφέρον και οι νόμοι δεν έχουν καμία φυσική ισχύ και δέχονται ασταμάτητα τις επιθέσεις του προσωπικού συμφέροντος και των παθών του ηγέτη και των μελών».

4. Μια συναφής μορφή ολοκληρωτισμού είναι το να υπάρχει μεν ένας ορθός νόμος αλλά στην πράξη να εφαρμόζεται μόνον στους αδύνατους ενώ οι δυνατοί διαφεύγουν, ή ο νόμος να είναι εξ αρχής άδικος και να περιορίζει τους αδύνατους ενώ την ίδια στιγμή απελευθερώνει από τις υποχρεώσεις τους δυνατούς. Αυτά είναι μορφές ολοκληρωτισμού, γιατί επιβάλλουν ανισότητα και διευρύνουν έτσι έτι περαιτέρω το ήδη υπάρχον χάσμα των ανισοτήτων τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

5. Η ισότητα βέβαια απαιτεί βαθιά σκέψη για να προσδιοριστεί, όμως το καίριο σημείο πρέπει να είναι ότι έχει έντονη τάση προς την ποιότητα, ενώ η επιβαλλόμενη ανισότητα δεν επιβάλλει το καλύτερο αλλά το ισχυρότερο κοινωνικά ? και η ισχύς δεν έχει ποιοτικά κριτήρια παρά εξαιρετικά σπάνια.

6. Πρέπει, επομένως, να γίνει κατανοητό ότι οι εποχές με εκτεταμένη διαφθορά οδηγούν απαρεγκλίτως αργά ή γρήγορα σε ολοκληρωτισμό σαν αυτόν που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα στο παρελθόν της.

(απόσπασμα ηλεκτρονικής δημοσίευσης) 475 λέξεις                                                                                

Ιωάννα Μουτσοπούλου
Μέλος της ΜΚΟ Σόλων

Πηγή κειμένου: http://antikleidi.com/2016/09/28/diafthora_politismos/

[1] Ζ.Ζ.Ρουσσώ, Λόγος περί Πολιτικής Οικονομίας, εκδ. Σαβάλλας, 2004, σελ. 65, α΄ έκδοση 1755 Γαλλία.

7
Έργο Γιάννη Γαΐτη

ΑΣΚΗΣΕΙΣ

1. Να γράψετε την περίληψη του άρθρου σε 100-120 λέξεις. 25 μον.

2. Αφού διαβάσετε προσεκτικά το ηλεκτρονικό δημοσίευμα να διακρίνετε τη συμφωνία ή μη των προτάσεων με τις απόψεις της συντάκτριας, σημειώνοντας Σ ή Λ. 10 μον.

α. Αποκλειστική και κύρια πρόθεση της γράφουσας είναι να ορίσει το περιεχόμενο των εννοιών ολοκληρωτισμός και διαφθορά.

β. Η περιφρόνηση και η καταπάτηση των νόμων χαρακτηρίζει τους διεφθαρμένους ανθρώπους.

γ. Ο ολοκληρωτισμός απαντάται σε ποικίλες μορφές.

δ. Η ουσιαστική ισότητα απεχθάνεται την ποιότητα.

ε. Η διαφθορά δεν παρουσιάζει εκτεταμένη διάχυση στο κοινωνικό σώμα.

3. Να χαρακτηρίσετε τη συλλογιστική πορεία της συντάκτριας παρακολουθώντας και καταγράφοντας τη σκέψη της στο δημοσίευμα. 5 μον.

4. Να διακρίνετε δύο τρόπους ανάπτυξης, έναν στην 3η παράγραφο και έναν στην 5η και να τους παρουσιάσετε τεκμηριωμένα. 5 μον.

5. Να δώσετε τα συνθετικά μέρη των λέξεων με τα έντονα γράμματα, χαρακτηρίζοντάς τα γραμματικά. 5 μον.

6. Να αναφερθείτε στη λειτουργία των εισαγωγικών στην 3η παρ., της μονής παύλας στην 5η παρ. και να αναγνωρίσετε το ρόλο των υπογραμμισμένων λέξεων/ εκφράσεων στη συνοχή του κειμένου, αντικαθιστώντάς τες με ισοδύναμες λέξεις/εκφράσεις και κάνοντας, όπου χρειάζεται, τις απαραίτητες αλλαγές στη σειρά των λέξεων. (5Χ2)10 μον.

 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ

Αν θεωρείτε πως η διαφθορά έχει αλώσει τον δημόσιο και κοινωνικό βίο, να αναφερθείτε σ? ένα άρθρο 500-600 λέξεων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που αυτή εντοπίζεται, και να αναζητήσετε τους τρόπους/ τα μέτρα εκείνα που θα βοηθήσουν στην πάταξή της και κυρίως στη συνειδητή αποφυγή της. 40 μον.

scroll back to top
Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 20 Φεβρουάριος 2017 00:41
 
?? Επιστροφή


Writing