Οργάνωση

Albanian Bulgarian English French German Italian Japanese Russian Spanish Ukrainian
Τελευταία Ενημέρωση
30-06-2021 10:29

   

    ? Το Σχολείο:  timoni

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

ossf


Designed by:
kou_vas kou_vas under danemm ordering

Έκθεση ζωγραφικής (16 Οκτωβρίου - 27 Νοεμβρίου 2015) Εκτύπωση
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
Συντάχθηκε απο τον/την Κουκούδης Βασίλης   
Τετάρτη, 14 Οκτώβριος 2015 21:01

proskl

Οι Καβαλάρηδες του Φωτός. 

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και τα Τμήματα Ιστορίας της Τέχνης παρουσιάζουν την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Λίτας Μαυρογένη Οι Καβαλάρηδες του Φωτός. Η κα Μαυρογένη πιστή στο συμβολικό χαρακτήρα της δημιουργίας της, επανέρχεται στη θεματογραφία των Καβαλάρηδων του Φωτός την οποία είχε ξεκινήσει την δεκαετία του ?90. Με αφορμή την έκδοση του νέου της βιβλίου, καταπιάνεται και πάλι με τους καβαλάρηδες, σε ένα διαφορετικό αυτή τη φορά υπόβαθρο, με πιο έντονες αφαιρετικές τάσεις, χρησιμοποιώντας ισχυρότερα εξπρεσιονιστικά στοιχεία.

Μια εισαγωγή στη θεματογραφία της έκθεσης.

Στο συμβολικό κόσμο της Λίτας Μαυρογένη το Άλογο ως μυθικό και θρησκευτικό σύμβολο αποτελεί μια φιγούρα τόσο ηρωική και ηλιακή όσο και πένθιμη και χθόνια. Είναι θριαμβευτικό αλλά και ταφικό ζώο, θεϊκό άλλα και δαιμονικό. Αποτελεί μεταφορικό μέσο που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τον αναβάτη του στα βάθη της συνείδησης του, σε έναν κόσμο άυλο ? πνευματικό, είναι το μέσο που μπορεί να ταξιδέψει κι αυτήν ακόμη την ψυχή στον πνευματικό χωροχρόνο. Οι καβαλάρηδες άυλοι και αυτοί αλλά και άφυλοι, πολεμούν με τα υλικά στοιχειά της γης, σε μια διαρκή πάλη, σε ένα διαρκή αγώνα να επιβληθούν επί του εγωκεντρισμού για να καταφέρουν να αγγίξουν το φως, τον θείο σπινθήρα, τον άλογο Λόγο. Τον υποσυνείδητο, μη εκφρασμένο Λόγο που μόνο η παντελής έλλειψη του εγωκεντρισμού μπορεί να φανερώσει.

                Ο εικαστικός λόγος της Λίτας Μαυρογένη έχει ακριβώς αυτή την στοχοθεσία: να επαναφέρει τον αλλοτριωμένο σύγχρονο άνθρωπο σε μια πορεία πάλης με τα εγωκεντρικά στοιχεία που τον κατακλύζουν, ούτως ώστε να καταστεί ικανός να αγγίξει τον Λόγο. Η έκθεση αποτελεί το προσκλητήριο, το κάλεσμα σε μια τέτοια πορεία. Ας αφεθούμε λοιπόν στο ταξίδι αυτό, ας γίνουμε και εμείς καβαλάρηδες ιππεύοντας ένα από τα άλογα που δεν έχουν αναβάτη και ας προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επαφή με το θείο σπινθήρα.

Επιμέλεια.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Βασίλειος Κ. Μακέδος ιστορικός τέχνης, ακαδημαϊκός υπεύθυνος των τμημάτων Ιστορίας της Τέχνης και επιμελητής της ιδιόκτητης συλλογής έργων του Ιδρύματος.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου και ώρα 20:00.  

scroll back to top
 
?? Επιστροφή


Writing