Οργάνωση

Albanian Bulgarian English French German Italian Japanese Russian Spanish Ukrainian
Τελευταία Ενημέρωση
30-06-2021 10:29

   

    ? Το Σχολείο:  timoni

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

ossf


Designed by:
kou_vas kou_vas under danemm ordering

Πέντε ντοκιμαντέρ, από το αρχείο της ΕΡΤ, για την Καβάλα Εκτύπωση
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
Συντάχθηκε απο τον/την Κουκούδης Βασίλης   
Πέμπτη, 11 Ιούνιος 2015 14:15

1

Ντοκιμαντέρ Η ΕΡΤ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ για την πόλη της ΚΑΒΑΛΑΣ. Παρουσιάζονται οι ομορφιές της και γίνεται λόγος για την τουριστική ανάπτυξη και υποδομή της. Ο Δήμαρχος της πόλης μιλά για τα έργα που έχουν προγραμματιστεί, ενώ ο δημοσιογράφος επισημαίνει κάποια από τα προβλήματά της, όπως το συγκοινωνιακό και η μόλυνση του Κόλπου της ΚΑΒΑΛΑΣ. Γίνεται αναφορά στην πολιτιστική σημασία της πόλης και της γύρω περιοχής, ενώ θίγεται το ζήτημα της συντήρησης των μνημείων της. Παράλληλα με τις συνεντεύξεις παρακολουθούμε πλάνα από το κέντρο της ΚΑΒΑΛΑΣ, την παραλία και το λιμάνι, από ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, από σημαντικά μνημεία της πόλης αλλά και από τα εκθέματα του Μουσείου της.


2

Η σειρά επεισοδίων «ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ» παρουσιάζει την πόλη της ΚΑΒΑΛΑΣ και το συγγραφέα ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟ. Οι ηθοποιοί ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΧΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΑΤΣΙΟΣ, ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ και οι σκηνοθέτες ΘΩΜΑΣ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ και ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΙΚΙΟΣ διαβάζουν αποσπάσματα από το μυθιστόρημα του συγγραφέα «ΓΛΑΥΚΟΣ ΘΡΑΣΑΚΗΣ», από τη νουβέλα του «ΤΟ ΦΥΛΛΟ» και από τα διηγήματα «ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ» και «ΠΡΑΣΙΝΟΚΕΦΑΛΗ». Η οθόνη μιας τηλεόρασης που προβάλει ρεπορτάζ ειδήσεων αλλά και αποσπάσματα από τις ταινίες «ΒΑΡΙΕΤΕ» του ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, «ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΛΑΜΟΡΕ» του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΥΡΙΚΙΟΥ και το «Ζ» του ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ, η φωνή του συγγραφέα ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ, οι εικόνες από την ΚΑΒΑΛΑ, όπως τα κτήρια της ΜΕΓΑΛΗΣ ΛΕΣΧΗΣ και του Δημαρχείου αλλά και μια ξύλινη μαριονέτα που αναπαριστά μια αγριόπαπια είναι οι πρωταγωνιστές που χρησιμοποιεί ο σκηνοθέτης ΘΩΜΑΣ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ για να παρουσιάσει το συγγραφέα ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟ και το έργο του.


3

Η σειρά «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ? ΘΡΑΚΗ» αναφέρεται στην μακραίωνη ιστορία και τον πολιτισμό των Νομών της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και της ΘΡΑΚΗΣ και τα ποικίλα γεγονότα που τους αφορούν. Περιδιαβαίνοντας τις πόλεις, τα χωριά και τις εξοχές θα συναντήσει απομεινάρια όλων των εποχών, αδιάψευστοι μάρτυρες της ιστορίας τους. Το συγκεκριμένο επεισόδιο ξεκινά ταξίδι στην ιστορία στην πόλη της ΚΑΒΑΛΑΣ. Υποταγμένη στην παραθαλάσσια γραφικότητά της και χάρη στη γεωγραφική της θέση υπήρξε πάντα στο επίκεντρο της προσοχής αιώνες τώρα, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την πνευματική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των κατοίκων της.


4

Ο Δημοσιογράφος ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΒΑΙΟΣ, με αγάπη και ιδιαίτερες γνώσεις για τον πολιτισμό, παρουσιάζει την εκπομπή «ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ ΣΥΝΕΙΚΟΝΕΣ» και ενημερώνει τους τηλεθεατές για τα πολιτιστικά δρώμενα της ΑΘΗΝΑΣ, αλλά και της υπόλοιπης ΕΛΛΑΔΑΣ. Ο πολιτισμός ανθεί σε κάθε γωνιά της χώρας και ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΒΑΙΟΣ, ακούραστος εραστής της τέχνης, ακολουθεί τα βήματά του και αναζητά, για χάρη των θεατών, σημεία όπου χτυπά δυνατά ο παλμός της δημιουργίας. Ο παλαιότερος πολιτιστικός σύλλογος της Βόρειας ΕΛΛΑΔΑΣ, ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών ΚΑΒΑΛΑΣ παρουσιάζεται στο εβδομηκοστό τρίτο επεισόδιο της εκπομπής «ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ ΣΥΝΕΙΚΟΝΕΣ». Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΥΚΑΔΙΤΗΣ μιλάει για τη δράση του συλλόγου και την προσφορά του στον πολιτισμό. Η ΝΙΚΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, υπεύθυνη του Μορφωτικού Τμήματος του Συνδέσμου, αναφέρεται στο θεσμό του Συμποσίου Μεσογειακής Ποίησης, που καθιέρωσε ο Σύνδεσμος με την συμπαράσταση του Συγγραφέα ΚΩΣΤΗ ΜΟΣΚΩΦ και του Ποιητή ΤΙΤΟΥ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ. Τέλος, ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΩΝΗΣ, υπεύθυνος της Κινηματογραφικής Λέσχης της ΚΑΒΑΛΑΣ και Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου, μιλάει για τον εορτασμό των σαράντα χρόνων από τη δημιουργία της Λέσχης και το αφιέρωμα στους Σκηνοθέτες ΘΟΔΩΡΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ και ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ.


5

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ-οδοιπορικό της σειράς ΞΕΝΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ στην ΚΑΒΑΛΑ και τη ΔΡΑΜΑ, μέσα από τις εντυπώσεις ξένων ταξιδιωτών και περιηγητών. Η εκπομπή ξεκινά με την πόλη της ΚΑΒΑΛΑΣ, απ όπου παρουσιάζονται διάφορα μνημεία της περιοχής ενώ ο αφηγητής μας δίνει πληροφορίες για την ιστορία της πόλης. Στη συνέχεια, η εκπομπή μεταφέρεται στη ΔΡΑΜΑ, απ όπου παρακολουθούμε επίσης πλάνα από μνημεία της πόλης, τα οποία συνοδεύονται αντίστοιχα από ιστορικές πληροφορίες.

Πηγή: Αρχείο της ΕΡΤ



scroll back to top
Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 11 Ιούνιος 2015 14:41
 
?? Επιστροφή


Writing