Οργάνωση

Albanian Bulgarian English French German Italian Japanese Russian Spanish Ukrainian
Τελευταία Ενημέρωση
30-06-2021 10:29

   

    ? Το Σχολείο:  timoni

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

ossf


Designed by:
kou_vas kou_vas under danemm ordering

Το πανηγύρι της φυσικοχημείας Εκτύπωση
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Συντάχθηκε απο τον/την Γιάννη Ειρήνη, Τζελέπης Γιάννης   
Πέμπτη, 14 Μάιος 2015 21:14

Στο πλαίσιο ενδοσχολικών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας, διοργανώθηκε στις 8 και 11 Μαΐου 2015, Το πανηγύρι της φυσικοχημείας. Κατά τη διάρκεια  της  παραπάνω εκδήλωσης τα παιδιά παρουσίασαν στους συμμαθητές τους πειράματα φυσικής και χημείας.

ximia


Στη χημεία οι ομάδες των παιδιών ήταν έξι. Οι τρείς αποτελούνταν από μαθητές της Α΄ Λυκείου και οι υπόλοιπες τρεις από μαθητές της Β΄ Λυκείου. Τα παιδιά  της Α΄ Λυκείου παρουσίασαν την παρασκευή και αραίωση διαλυμάτων δημιουργώντας διαλύματα με διαφορετικές εκφράσεις περιεκτικότητας. Πραγματοποίησαν αντιδράσεις απλής και διπλής αντικατάστασης, ανιχνεύοντας τα παραγόμενα αέρια με την χρήση μπαλονιών. Η παρουσίαση της Α΄ Λυκείου, έκλεισε με τους «Αλχημιστές» που χρησιμοποιώντας τις ιδιότητες των δεικτών, μέσα από εντυπωσιακά πειράματα, έδειξαν πως το «νερό» γίνεται «κρασί» και?. αντίστροφα. Τα παιδιά της Β΄ Λυκείου αρχικά πραγματοποίησαν την παραγωγή οινοπνεύματος μέσω της απόσταξης κρασιού. Στη συνέχεια παρασκεύασαν φυσικό σαπούνι με ελαιόλαδο και τέλος παρουσίασαν πειράματα διάσπασης του υπεροξειδίου του υδρογόνου με τη χρήση διαφόρων καταλυτών, ενώ η ανίχνευση του εκλυόμενου οξυγόνου δημιούργησε εντυπωσιακά εφέ.

 

fisiki


Στη φυσική οι ομάδες των παιδιών ήταν δύο. Η πρώτη ομάδα παρουσίασε μέσα από πειράματα, την ιστορική εξέλιξη του ηλεκτρομαγνητισμού. Ξεκίνησαν με τη δημιουργία ηλεκτρικού φορτίου λόγω τριβής  και κατασκεύασαν πηγή ρεύματος από λεμόνια ανάλογη της στήλης του Volta.  Στη συνέχεια  παρουσίασαν την αλληλεπίδραση ρευματοφόρου αγωγού και μαγνήτη (Oersted), καθώς επίσης και την αλληλεπίδραση ρευματοφόρων αγωγών (Amber). Ακολούθησε ο συγκερασμός του ηλεκτρισμού και του μαγνητισμού στο φαινόμενο της επαγωγής του Faraday, όπου τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τη δημιουργία νέου τρόπου παραγωγής τάσης και ρεύματος, πέρα από αυτόν της στήλης του Volta και τέλος κατασκεύασαν έναν μικρό κινητήρα ηλεκτρικού ρεύματος. Η δεύτερη ομάδα παρουσίασε πειράματα κίνησης ρευστών λόγω διαφοράς πιέσεων. Επίσης παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας της κούπας του Πυθαγόρα καθώς επίσης και της μηχανής του Ήρωνα, με δύο αντίστοιχα ανάλογες κατασκευές. 

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί   
Γιάννη Ειρήνη, Τζελέπης Γιάννης


scroll back to top
Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 14 Μάιος 2015 21:53
 
?? Επιστροφή