Οργάνωση

Albanian Bulgarian English French German Italian Japanese Russian Spanish Ukrainian
Τελευταία Ενημέρωση
30-06-2021 10:29

   

    ? Το Σχολείο:  timoni

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

ossf


Designed by:
kou_vas kou_vas under danemm ordering

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ "Η τρομοκρατία της ομορφιάς" της Τασούλας Καραϊσκάκη Εκτύπωση
Εκπαιδευτικό Υλικό - Γλωσσικές Επιστήμες (linguistics) (Γ΄)
Συντάχθηκε απο τον/την Ιωάννα Ρωμανού   
Τετάρτη, 17 Δεκέμβριος 2014 20:34

"Η τρομοκρατία της ομορφιάς" της Τασούλας  Καραϊσκάκη

1. Με διαγραφή από τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης beautifulpeople. com τιμωρήθηκαν 5.000 μέλη της (1.500 στις ΗΠΑ, 3.500 σε άλλες χώρες) που... πήραν βάρος την περίοδο των Χριστουγέννων. Από καινούργιες φωτογραφίες τους που ανήρτησαν στη σελίδα έγινε αντιληπτή η απόκτηση παραπανίσιων κιλών και κινήθηκαν οι διαδικασίες για την αποπομπή τους. (Μοναδικό κριτήριο εγγραφής νέων μελών στο beautifulpeople. com είναι η εμφάνιση. Την είσοδο στο κλαμπ των όμορφων αποφασίζουν διά ψήφου τα παλιά μέλη.)

 2. Το να είσαι όμορφος αποτελεί μέρος μιας κοινωνικής φαντασίωσης πολύ πιο εκτεταμένης από ό, τι πιστεύουμε. Θεωρείται σχεδόν εγκληματικό το να γερνάς, να παχαίνεις. Ο δήμαρχος της ιταλικής πόλης Βαράλο προσέφερε 50 ευρώ σε κάθε δημότη που θα έχανε τέσσερα κιλά αν ήταν άνδρας, τρία εάν ήταν γυναίκα, σε διάστημα ενός μήνα. Σε ριάλιτι προσφέρονται τεράστια χρηματικά ποσά ως έπαθλο σε παχύσαρκους που αδυνατίζουν. Το σώμα, το οποίο έχει αναχθεί σε βασικό στοιχείο της προσωπικότητας, πρέπει να είναι νεανικό, λεπτό και σφριγηλό, «σμιλεμένο» σε κέντρα ομορφιάς και γυμναστήρια, κατά τα πρότυπα των σταρ, βελτιωμένο με πλαστικές, ατσαλάκωτο.

3. Ένα μονομανές ναρκισσιστικό κυνήγι της τελειότητας. Μια υστερία με την ομορφιά, που δεν συνδέεται με μια εσωτερική ανάγκη για εναρμόνιση με τα αλάθευτα δεδομένα της φύσης ούτε αποτελεί ένα είδος έμπρακτης εξύμνησης της μεγαλοσύνης του πλάστη, αλλά έχει καθαρά υλική βάση. Δεν αποδεικνύει συνεχώς η ζωή πως η ομορφιά έχει πανίσχυρη αδιασάλευτη ανταλλακτική αξία; Τι κι αν η μέτρηση των πάντων με τον γνώμονα της ομορφιάς καταστρατηγεί κάθε έννοια αξιοκρατίας και οδηγεί σε διακρίσεις που απαλλοτριώνουν την αλληλεγγύη, την αλληλοαποδοχή, την αλληλεξάρτηση των ανθρώπων! Τι κι αν έχει κόστος η με κάθε μέσο κατάκτηση της αψεγάδιαστης ανατομικής παρουσίας - ό, τι απομακρύνεται με βία από την επιφάνεια συχνά επιστρέφει καταστροφικά εντός μας...

4. Αλλά υπάρχει κι ένας άλλος κίνδυνος. Το επίμονο κυνήγι της σωματικής τελειότητας μπορεί να εκθρέψει την ιδέα της φυλετικής υπεροχής. Η λατρεία του τέλειου σώματος καλλιέργησε στο παρελθόν την πεποίθηση ότι η αδυναμία και η ασχήμια είναι σημάδια εκφυλισμού. Το συλλογικό όραμα για ένα κάλλος με φυλετικά χαρακτηριστικά οδήγησε σε έναν άγριο ρατσισμό και στις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας, στην ευγονική, στις υποχρεωτικές στειρώσεις, στα ιατρικά πειράματα, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

 5. Το πάχος είναι ασθένεια. Η άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητες ενάντια στη σωματική παρακμή που έφερε η καθιστική ζωή, η ακινησία του καναπέ μπροστά στην TV. Το σώμα πρέπει να ξαναβρεί τα υγιή μέτρα του. Όμως τα δικά του υγιή μέτρα, έξω από προκρούστεια πρότυπα. Η σωματική υγεία και ομορφιά είναι καθαρά ατομική υπόθεση και, πέρα από τις σωστές αναλογίες, έχει και εσωτερικά χαρακτηριστικά - ηρεμία, ευγένεια, ευφυΐα, ζωντάνια, κοινωνικότητα, τρυφερότητα.

6. Το ανθρώπινο σώμα, κατακερματισμένο από τον αστικό τρόπο ζωής και τις κατευθυνόμενες από διαφορετικά συμφέροντα παραινέσεις και ορέξεις, σφραγίζεται από πλήθος αντιφάσεις. Άγεται και φέρεται. Καταπιέζεται.

7. Η λατρεία (τρομοκρατία) της ομορφιάς. Δεν έχει τίποτα το κοινό με την αγάπη για το ανόθευτο ωραίο, με μια στάση ζωής απαλλαγμένη από νευρώσεις και μια κρίση ακηδεμόνευτη, προσγειωμένη στο έδαφος της υποψιασμένης ωριμότητας.

                                                                                                        484  λέξεις

Πηγή: εφημερίδα Καθημερινή, 10-01-2010

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_10/01/2010_

 

 

13
Η τρομοκρατία του καθρέφτη

 

Παρατηρήσεις

1. Να πληροφορήσετε τους συμμαθητές σας για το περιεχόμενο του άρθρου σε μία περίληψη 80-100 λέξεων.

2. Το κείμενο που σας δόθηκε είναι άρθρο. Να δώσετε εκείνα τα γνωρίσματά  του, που επαληθεύουν το χαρακτηρισμό.

3. Να εντοπίσετε ποια από τις τρεις προτάσεις αποδίδει πιστότερα τη θέση που προβάλλει ο αρθρογράφος:

Η μανιώδης επιδίωξη της ομορφιάς

α. μαρτυρεί την προσήλωση των ανθρώπων στην ιδέα του κάλλους.

β. είναι μια νοσηρή κατάσταση της εποχής μας, που  μαρτυρεί τη σύγχυση και την ανωριμότητα των ανθρώπων.

γ.  είναι μια φυσιολογική και θεμιτή  επιδίωξη, σύμφωνη με τα πρότυπα της εποχής μας.

4α. Να αναπτύξετε το περιεχόμενο της φράσης σε μία παράγραφο 100-120 λέξεων, χρησιμοποιώντάς την ως ΘΠ:  Το επίμονο κυνήγι της σωματικής τελειότητας μπορεί να εκθρέψει την ιδέα της φυλετικής υπεροχής.

4β. Στο γνωστό παραμύθι της Χιονάτης, η μητριά της, ζητά διαρκώς την επιβεβαίωση της ομορφιάς και της υπεροχής  της από έναν μαγικό καθρέφτη. Σκεφτείτε και γράψτε σε μία παράγραφο 100-120 λέξεων, ποιες επιπτώσεις έχει αυτή η ψύχωση στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

5. Γνωρίζοντας ότι η επαγωγή ως μέθοδος  βασίζεται στη μετάβαση  από ένα πεπερασμένο πλήθος ειδικών προτάσεων (παρατηρήσεων, παραδειγμάτων) στη συναγωγή   γενικών προτάσεων (συμπερασμάτων), να εντοπίσετε τα παραπάνω στο άρθρο μας.

6. Να αναγνωρίσετε τον τρόπο ανάπτυξης της τέταρτης παραγράφου και να τεκμηριώσετε την απάντησή σας.

7. Να αναγνωρίσετε τους τρόπους πειθούς της δεύτερης παραγράφου και να τεκμηριώσετε την απάντησή σας.

8. Να δώσετε τις συνώνυμες των λέξεων με τα έντονα γράμματα σε πιο απλό, καθημερινό  ύφος.

9.  Να δώσετε τις αντώνυμες των υπογραμμισμένων λέξεων.

10. Να μετατρέψετε τα ονοματικά σύνολα που σας δίνονται σε ρηματικά, χαρακτηρίζοντας πρώτα τις γενικές (γεν. υποκ.-γεν. αντικ.): κυνήγι της τελειότητας, την αλληλεξάρτηση των ανθρώπων.

11.  Να δώσετε τα συνθετικά μέρη των λέξεων, εγγραφής, έμπρακτης, εκφυλισμού και να δικαιολογήσετε τις μετατροπές.

12.  Να εντοπίσετε και να γράψετε τρεις μεταφορικές εκφράσεις από το κείμενο.

13. Να αναγνωρίσετε το είδος της ερώτησης στην  τρίτη παράγραφο και να αναφερθείτε στο ρόλο της.

14.  Να αναγνωρίσετε τη λειτουργία των αποσιωπητικών στην πρώτη και στην τρίτη παράγραφο.


Παραγωγή λόγου

1. Επειδή στο χώρο του σχολείου διαπιστώνετε ρατσιστικές συμπεριφορές που στρέφονται εναντίον κάποιων συμμαθητών σας για ποικίλους λόγους (καταγωγή, ψυχοσύνθεση, εμφάνιση, επίδοση) και αυτό σας ανησυχεί, αποφασίζετε να μιλήσετε στην τρίωρη μαθητική  συνέλευση, για να καταδείξετε τις μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται αυτός ο ρατσισμός  και να αποδείξετε ότι  αυτές δεν έχουν λογικό έρεισμα.(500-600 λέξεις)

2. Στην εποχή μας  η ομορφιά και το καλλίγραμμο  σώμα έχουν αναχθεί σε ύψιστες αξίες. Σε ένα άρθρο 500-600 λέξεων, να καταγράψετε τους παράγοντες που οδήγησαν και συντηρούν μια τέτοια στάση και να καταθέσετε τις προτάσεις σας για την άρση της.

3. Υποθέστε πως είστε δημότης  της ιταλικής πόλης Βαράλο και στέλνετε μια επιστολή στο δήμαρχο,  στην  οποία ασκείτε κριτική στην απόφασή του για την καταβολή των 50 ευρώ σε όσους αδυνατίζουν, επισημαίνοντας τις στρεβλώσεις και παρανοήσεις στο θέμα αυτό, προτείνοντας ταυτόχρονα πρωτοβουλίες και δράσεις στη δημοτική αρχή που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην καλή υγεία των δημοτών. (500-600 λέξεις)

scroll back to top
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 18 Μάρτιος 2015 21:48
 
?? Επιστροφή


Writing