Οργάνωση

Albanian Bulgarian English French German Italian Japanese Russian Spanish Ukrainian
Τελευταία Ενημέρωση
30-06-2021 10:29

   

    ? Το Σχολείο:  timoni

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

ossf


Designed by:
kou_vas kou_vas under danemm ordering

Σχολική γιορτή 25ης Μαρτίου Εκτύπωση
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Συντάχθηκε απο τον/την Ζαχαρούδης Άγγελος   
Τετάρτη, 26 Μάρτιος 2014 08:36

 

DSC01046

DSC01047

 

25η  ΜΑΡΤΙΟΥ  1821

Ο καθολικός χαρακτήρας της επανάστασης 

Μια μεγάλη επέτειο γιορτάζουμε σήμερα,  για ένα σταθμό της ιστορίας μας ? ίσως το σημαντικότερο ? φωτεινό και ολόχρυσο,  πανηγυρίζουμε.

Μια λάμψη ακόμα   και ένα υπέροχο μεγαλείο,   μέσα στα  τόσα  της πατρίδας μας,  θαυμάζουμε.

Είναι η χρυσή σελίδα    που οι ένδοξοί μας πρόγονοι πρόσθεσαν στην ιστορία του Έθνους μας.

Είναι το αξέχαστο,   το μεγάλο,   το δοξασμένο  21,   που δείχνει  όλο  το θάρρος και τη δύναμη της φυλής μας,   όλη την τόλμη,   όλη την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια    που κρύβει μέσα της η αθάνατη ελληνική ψυχή.

  DSC01055

DSC01055

DSC01072

  

 




Αυτή λοιπόν την καθολική εισφορά του Γένους στον Αγώνα, τη συμβολή όλων των Ελλήνων στην Απελευθέρωση θελήσαμε να τονίσουμε στη σημερινή λιτή και σεμνή σχολική μας γιορτή? να υπογραμμίσουμε ότι οι Έλληνες ξεκίνησαν τον Αγώνα τους γεμάτοι από τη συνείδηση ότι είναι ένα Έθνος που το αξίζει να ζει ισότιμα με όλα τα ελεύθερα έθνη, να ζει και να δημιουργεί μέσα στον αέρα της  ε λ ε υ θ ε ρ ί α ς? και, τέλος, να γίνει αντιληπτό πως τη συνείδηση αυτή, που οι πρόγονοί μας του 1821 κληρονόμησαν από τους παλιότερους, την κληροδότησαν στα συνέχεια  σ? εμάς τους τωρινούς.

 

 





 

DSC01086

Το μεγάλο γεγονός προς το οποίο στρέφομε σήμερα με συγκίνηση το λογισμό μας όλοι οι Έλληνες δεν ήταν έργο των ολίγων? ήταν έργο ολόκληρου του ελληνικού λαού. Στον ξεσηκωμό πήρε μέρος όλο το γένος    χωρίς καμιά διάκριση?

Πλούσιοι και φτωχοί, λόγιοι και απλοί άνθρωποι, γαιοκτήμονες και ακτήμονες,    προύχοντες,   ιερείς,   μοναχοί,   ναυτικοί,   δάσκαλοι και έμποροι, οι κλέφτες των βουνών  και οι πειρατές της θάλασσας  γεμάτοι από αρετή και πατριωτισμό, έθρεψαν τον άνισο και γιγάντιο εκείνον αγώνα.  

Χαρές και πλούτη να χαθούν και τα βασίλεια κι όλα

τίποτε δεν είναι αν στητή μέν? η ψυχή κι ολόρθη!

Θα πει ο Σολωμός στην «Ελληνίδα Μητέρα».

Τους στίχους αυτούς του μεγάλου ποιητή   θα έλεγες ότι τους έχουν χαραγμένους ολοκάθαρα μέσ? τη συνείδησή τους   όλοι οι Έλληνες που αγωνίζονται για την ελευθερία τους το 21.    Είναι το έμβλημά τους,  που τους  καλεί κάθε στιγμή    να το εκφράσουν με έργο   και που το επικυρώνουν πραγματικά   κάθε στιγμή θαυμαστά.   

 
  DSC01080
  DSC01081

DSC01082

DSC01083

DSC01084

DSC01102 DSC01099

Η αναπόληση των λαμπρών γεγονότων του 1821 πρέπει να μας παροτρύνει όλους   σε ιστορικές αναζητήσεις,  εκτιμήσεις,  στοχασμούς  και πέρα από τους εξωτερικούς πανηγυρισμούς,  που γίνονται κάποτε τυπικοί,  περισσότερο από κάθε άλλη φορά και από κάποιο εσωτερικό χρέος,  καλούμαστε  να προσπελάσουμε το πνεύμα των αγωνιστών του 21   και να  αξιολογήσουμε το νόημα της επικής τους πάλης.

Θα συνειδητοποιήσουμε έτσι   ότι ο Ελληνισμός μπορεί να πραγματοποιήσει άθλους,   που υπερακοντίζουν τα συνήθη ανθρώπινα μέτρα,  όταν αντλεί έμπνευση και δύναμη από την ιστορία του?   όταν πιστεύει στο δίκαιο της υπόθεσης    για την οποία αγωνίζεται.

scroll back to top
Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 01 Μάιος 2014 11:35
 
?? Επιστροφή