Οργάνωση

Albanian Bulgarian English French German Italian Japanese Russian Spanish Ukrainian
Τελευταία Ενημέρωση
30-06-2021 10:29

   

    ? Το Σχολείο:  timoni

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

ossf


Designed by:
kou_vas kou_vas under danemm ordering

Παραδοσιακό Μικρασιάτικο τραγούδι Φώκαιας Ιωνίας Εκτύπωση
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Συντάχθηκε απο τον/την Δημήτρης Θωμαδάκης   
Πέμπτη, 06 Φεβρουάριος 2014 22:57

Καλό σας απόγευμα.
 

Σας κοινοποιώ video που καταχώρισα πρόσφατα στο Youtube με το παραδοσιακό τραγούδι "Υποψία" ή "Από τα μπεντένια πέφτω", το οποίο προέρχεται από τον Ελληνισμό της Παλαιάς Φώκαιας της Μικράς Ασίας, αγαπητό επίσης και στους τούρκους που συγκατοικούσαν στην περιοχή αυτή μέχρι το 1922.

 mousikesmnimes

Σημειώνω με ιδιαίτερη συγκίνηση, το γεγονός της άμεσης και αυθόρμητης ανταπόκρισης φίλων και δήμων (τόσο στο Δ.Δ. Φώκαιας Αττικής, όσο και στον Δήμο της Παλαιάς Φώκαιας στην Μικρασία), στο αίτημά μου να συγκεντρωθεί επαρκές ιστορικό φωτογραφικό υλικό, προκειμένου να συνοδεύσει ιστορικά το όλο πόνημα?

Το υλικό που τελικά συγκεντρώθηκε και καλύπτει όλες τις χρονολογικές περιόδους, είναι τεράστιο, με συνέπεια ελάχιστο τμήμα του να ήταν δυνατόν να ενσωματωθεί στο χρόνο των 6 περίπου λεπτών που καλύπτει το video. Για το λόγο αυτό, είμαστε σε συνεννόηση με τον Δήμο Σαρωνικού για την περαιτέρω αξιοποίησή του και τη καταγραφή του για τις μελλοντικές γενεές?

Στέκομαι ιδιαίτερα στα εξής σημεία:

α) Στο γεγονός ότι δεν έχουμε φωτογραφικά ντοκουμέντα για τον Α? Διωγμό που υπέστη ο ελληνισμός της Ιωνίας κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, από οποιαδήποτε άλλη περιοχή πλην της Φώκαιας. Και αυτά σε αρίστη φωτογραφική ποιότητα για την εποχή του έτους 1914, χάρις στον Γάλλο αρχαιολόγο Felix Sartiaux, ο οποίος την εποχή εκείνη πραγματοποιούσε ανασκαφές στην περιοχή (Φώκαια, μία από τις πόλεις της Ιωνικής Δωδεκάπολης) και χάρις σε αυτόν και την γαλλική του υπηκοότητα, γλύτωσαν πολλοί Έλληνες από την λαίλαπα των τσετών?

β) Στο γεγονός ότι ο Δήμος Παλαιάς Φώκαιας στην Ιωνία έχει αναπαλαιώσει τα περισσότερα ελληνικά σπίτια της εποχής εκείνης που διατηρήθηκαν μέχρι τις μέρες μας, τονίζοντας τα χαρακτηριστικά του κάθε ιδιοκτήτη, όπως τα κατασκεύαζαν τα χρόνια εκείνα (αρχικά ιδιοκτήτη με πατρώνυμο, έτος κατασκευής και αριθμός και οδός του τότε). Ο φίλος ο Ruhi (με πατέρα από Λήμνο και μητέρα από Σαμοθράκη που αντηλλάγησαν το έτος 1924), μου έστειλε από τα αρχεία του Δήμου επαγγελματικές φωτογραφίες από όλα τα ανακαινισθέντα σπίτια των Μικρασιατών Ελλήνων.

Κατόπιν των ανωτέρω και την εμπειρία των προηγηθεισών αναρτήσεων, συνένωσα το επιλεγέν φωτογραφικό υλικό, με την άριστη κατά τη γνώμη μου ερμηνεία του παραδοσιακού και πανέμορφου αυτού τραγουδιού της Φώκαιας, στην σύνθεση την οποία σας κοινοποιώ.

Εφόσον εκτιμήσετε θετικά το πόνημα αυτό, αξιοποιήστε το όπως εσείς κρίνετε?

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση!

Δημήτρης Θωμαδάκης.


scroll back to top
Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 06 Φεβρουάριος 2014 23:05
 
?? Επιστροφή