Το 6ο Γενικό Λύκειο Καβάλας συμμετέχει, κατά τα σχολικά έτη 2017-2018 και 2018-2019, στο πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο ?OnAirTogether?, σε συνεργασία με σχολεία της Τσεχίας, Πολωνίας, Ρουμανίας και Κροατίας.
Θέμα του προγράμματος είναι η δημιουργία ραδιοφωνικής πλατφόρμας και στόχος του είναι η επικοινωνία, η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων των μαθητών όλων των ανωτέρω σχολείων για θέματα σχετικά με την ιστορία του ραδιοφώνου, τη δημοσιογραφική δεοντολογία, τη σύνταξη συνέντευξης και την πραγματοποίηση ραδιοφωνικής εκπομπής.
Για την επίτευξη των στόχων το πρόγραμμα διαχωρίστηκε σε 4 ενότητες. Η κάθε ενότητα περιελάμβανε:
1) Συνάντηση καθηγητών και καθορισμός των υποχρεώσεων.
2) Πραγματοποίηση μαθητικών εργασιών ανά σχολείο.
3) Συνάντηση των σχολικών ομάδων (μαθητές και καθηγητές) με παρουσιάσεις εργασιών και πραγματοποίηση βιωματικών εργαστηρίων μαθητών.
ΕΝΟΤΗΤΑ 1η (Νοέμβριος 2017-Μάρτιος 2018)
Συνάντηση καθηγητών στο UherskyBrod της Τσεχίας
Από το 6ο ΓΕΛ Καβάλας συμμετείχαν δύο εκπαιδευτικοί. Μέσα σε ένα κλίμα εξαιρετικής συνεργασίας και φιλικής διάθεσης, τέθηκε το χρονοδιάγραμμα των κοινών εργασιών και καθορίστηκαν οι εργασίες της 1ης ενότητας.
Εργασίες 1ης ενότητας:
«Τα χαρακτηριστικά της δημοσιογραφικής δεοντολογίας»
«Η ιστορία του ραδιοφώνου»
«Πραγματοποίηση μιας Συνέντευξης»
Η Ελληνική ομάδα πραγματοποίησε συνέντευξη της ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΤΣΟΛΑΚΙΔΟΥ, τότε μαθήτρια 3ης Λυκείου του 1ου ΓΕΛ Καβάλας και 3 φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι.
«Ωριαία Ραδιοφωνική εκπομπήστα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας του Ραδιοφώνου»
Η Συνέντευξη και η Ραδιοφωνική εκπομπή πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια τον τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού ΡΑΔΙΟ ΕΝΑ
Συνάντηση μαθητών και καθηγητών στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.
Από το 6ο ΓΕΛ Καβάλας συμμετείχαν 6 μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν οι εργασίες της συγκεκριμένης ενότητας Μαθητές από την Ελλάδα, την Πολωνία, την Κροατία, την Τσεχία και τη Ρουμανία συνεργάστηκαν και αντάλλαξαν ιδέες και απόψεις σχετικά με τη δημιουργία και τη λειτουργία μιας ηλεκτρονικής ραδιοφωνικής πλατφόρμας και επισκέφτηκαν τον εθνικό ραδιοφωνικό σταθμό της Κροατίας. Επίσης, καθορίστηκαν οι εργασίες της 2ης ενότητας.
ΕΝΟΤΗΤΑ 2η (Μάρτιος 2018-Οκτώβριος 2018)
Εργασίες 2ης ενότητας:
«Συγγραφή οδηγιών πραγματοποίησης μιας συνέντευξης»
«Συγγραφή οδηγιών πραγματοποίησης μιας ραδιοφωνικής είδησης»
«Συγγραφή και βιντεοσκόπηση μιας είδησης»
Η Ελληνική ομάδα συνέγραψε και βιντεοσκόπησε την είδηση «Φωτιά στο Μάτι»
«Κοινωνικό ρεπορτάζ»
Η Ελληνική ομάδα παρουσίασε το ρεπορτάζ «Κίνδυνοι Χρήσης των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης»
Συνάντηση εκπαιδευτικών στο Lublin της Πολωνίας
Συμμετοχή 2 εκπαιδευτικών του 6ου ΓΕΛ Καβάλας
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν τα εξής:
Αξιολόγηση των εργασιών του 1ου έτους
Καθορισμός των υποχρεώσεων του προγράμματος για το 2ο έτος
Συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών στην Καβάλα (Οκτώβριος 2018)
Συμμετοχή 21 μαθητών και 10 καθηγητών των σχολείων του εξωτερικού
Οι 21 μαθητές των συμμετεχόντων σχολείων του εξωτερικού φιλοξενήθηκαν από οικογένειες μαθητών του σχολείου μας. Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας οι μαθητές του εξωτερικού γνώρισαν τον τρόπο ζωής των Ελλήνων μαθητών και δημιουργήθηκαν φιλίες μεταξύ των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Καβάλα πραγματοποιήθηκαν τα εξής:
«Συγγραφή επιχειρηματικού πλάνου δημιουργίας ενός σχολικού ραδιοφωνικού σταθμού»
Συνάντηση μαθητών και καθηγητών στο UherskyBrod της Τσεχίας
Συμμετοχή 5 μαθητών και 2 καθηγητών του 6ο ΓΕΛ Καβάλας
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι μαθητές μας γνώρισαν τον τρόπο ζωής των μαθητών της Τσεχίας, δημιούργησαν φιλίες και αντάλλαξαν απόψεις με τους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Παρουσίασαν τις εργασίες της 3ης ενότητας, συμμετείχαν σε εργαστήριο συγγραφής ταξιδιωτικού ρεπορτάζ, επισκέφτηκαν τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό στην πόλη Ζλιν και ξεναγήθηκαν στην πόλη του Brno.
Επίσης, καθορίστηκαν οι εργασίες της 4ης ενότητας
ΕΝΟΤΗΤΑ 4η (Μάρτιος 2019-Ιούνιος 2019)
Εργασίες 4ης ενότητας:
«Συγγραφή και βιντεοσκόπηση οδηγιών δημιουργίας ενός κοινωνικού ρεπορτάζ»
Erasmus+ KA2 project A CUP OF CREATIVITY in educational process brings together four European schools: Gimnazija Ptuj, Slovenia - coordinator school, and partner schools 6GEL Kavalas from Kavala, Greece, AERBP from Caldas da Rainha, Portugal, and IIS GMCA from Turin, Italy. All partner countries have developed diverse social habits connected with drinking coffee, tea and similar beverages. They serve as the basis for researching and creating. Creative activities result in creative lesson material, posters, smartphone app, project website ... In varied activities students develop intercultural, linguistic digital competences, and above all, their creativity.
Το πρόγραμμα Erasmus+ KA2 με τίτλο « A CUP OF CREATIVITY in educational process» φέρνει κοντά τέσσερα ευρωπαϊκά σχολεία: Το : Gimnazija Ptuj από τη Σλοβενία, που είναι και το συντονιστικό σχολείο, και τα σχολεία εταίρους 6ο ΓΕΛ Καβάλας από την Ελλάδα, AERBP από την πόλη Caldas da Rainha στην Πορτογαλία και IIS GMCA από το Τορίνο της Ιταλίας. Όλες οι χώρες έχουν αναπτύξει διαφορετικές κοινωνικές συνήθειες που σχετίζονται με την κατανάλωση του καφέ, του τσαγιού και παρόμοιων ροφημάτων. Χρησιμεύουν, λοιπόν, ως βάση για αναζήτηση και δημιουργία. Δημιουργικές δραστηριότητες προκύπτουν ως δημιουργικό διδακτικό υλικό, αφίσες, εφαρμογή στο κινητό, ιστοσελίδα του προγράμματος? Στις διάφορες δραστηριότητες οι μαθητές αναπτύσσουν διαπολιτισμικές, γλωσσικές ψηφιακές δεξιότητες, και πάνω από όλα, τη δημιουργικότητά τους.
Η ιστοσελίδα του προγράμματος και η σελίδα στο facebook: