Οργάνωση

Albanian Bulgarian English French German Italian Japanese Russian Spanish Ukrainian
Τελευταία Ενημέρωση
30-06-2021 10:29

   

    ? Το Σχολείο:  timoni

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

ossf


Designed by:
kou_vas kou_vas under danemm ordering

Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας Εκτύπωση
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
Συντάχθηκε απο τον/την Γεώργιος Τοπάλογλου   
Κυριακή, 01 Απρίλιος 2012 21:01

PC090295 Αντιγραφή

Στα πλαίσια της Ερευνητικής Εργασίας που έγινε στο πρώτο τετράμηνο, με θέμα«Ανακαλύπτοντας τον Κόσμο των Μουσείων» και καθ(οδ)ηγητή την κυρία Τακουρίδου, επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, ως χώρο ο οποίος θα μπορούσε να μας διαφωτίσει για το χώρο και τη λειτουργία των μουσείων, καθώς και για τους ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτά.

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1964, ενώ πρόσφατα επεκτάθηκε, με την προσθήκη μιας νέας πτέρυγας. Οι μόνιμες συλλογές που στεγάζει είναι τρεις: η συλλογή προϊστορικών ευρημάτων, στην οποία είναι αφιερωμένη μια στοά του μουσείου, η συλλογή ευρημάτων ανασκαφών Νεάπολης, και η συλλογή ευρημάτων Αμφίπολης. Βεβαίως, το μουσείο φιλοξενεί και προσωρινές, περιοδικές εκθέσεις. Την περίοδο αυτή, στο δεύτερο όροφο της νέας πτέρυγας στεγάζεται έκθεση η οποία αναφέρεται στις ανασκαφές της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στη Θάσο, και συνοδεύεται με προβολή ενημερωτικού ντοκιμαντέρ. Στην αυλή του μουσείου υπάρχουν επιτύμβιες στήλες και μέλη κτισμάτων που έχουν ανασκαφεί στην ευρύτερη περιοχή.

 

Όπως δηλώνουν τα ονόματα των συλλογών, τα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνουν ευρήματα από ανασκαφές που έγιναν όχι μόνο στο νομό Καβάλας, αλλά από τον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μακεδονίας, και θεωρείται το σημαντικότερο στην περιοχή αυτή. Πιο συγκεκριμένα, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ειδώλια, νομίσματα, αγγεία και γενικότερα αντικείμενα της καθημερινής και όχι μόνο ζωής από μια ευρεία χρονολογική περίοδο που καλύπτει τις εποχές του λίθου και του χαλκού, αλλά και τα γεωμετρικά χρόνια, την κλασική εποχή, και γενικότερα την ευρύτερη αρχαιότητα.

  PC090311 Αντιγραφή

Στην επίσκεψή μας στο μουσείο ξεναγηθήκαμε από έναν αρχαιολόγο που εργάζεται εκεί. Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τη διευθύντρια του Μουσείου, στην οποία θέσαμε ορισμένα ερωτήματα σχετικά με την εργασία μας, και τα οποία απάντησε. Μας μίλησε για τα ευρήματα που συντηρούνται στις αποθήκες του μουσείου, για τις τάσεις που παρατηρούνται όσον αφορά τη στάση του κοινού απέναντι στο μουσείου.

 

Το μουσείο είναι ανοιχτό για το κοινό κάθε εβδομάδα από Τρίτη μέχρι Κυριακή και από τις 08.30 μέχρι τις 15.30. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι χαμηλές (2 ευρώ το κανονικό εισιτήριο και 1 ευρώ το μειωμένο), ενώ ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες δικαιούνται ελεύθερη είσοδο.

Τέλος, στα πλαίσια της ερευνητικής εργασίας δημιουργήσαμε και αφίσα για το μουσείο, την οποία μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα (στην κατηγορία "Ερευνητικές εργασίες").

scroll back to top
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 04 Απρίλιος 2012 22:14
 
?? Επιστροφή